Egészségmegőrzés az őszi hónapokban
hirdetés
Rengeteg zöldség, gyümölcs és vitaminok - halljuk az unalomig ismételt szavakat. De jobb, ha tudjuk, sok vitaminkészítmény, főleg a rágótabletták nagy mennyiségben tartalmaznak édesítő-és ízfokozó szereket, tartósító-, színjavító és állagjavító szereket és még ki tudja, miféléket.
A legjobb megoldás tehát, ha a vitaminokat természetes formájukban vesszükm agunkhoz még akkor is, ha már összeszedtünk valami fajta betegséget. És ha már unjuk a gyümölcsöket önmagában, akkor meglephetjük magunkat és családunkat néhány izgalmas vitaminbomba variációval.
hirdetés
Az ősz jellegzetes gyümölcsei a szilva, a körte, az alma, a narancs, a tök és a dió. A narancsból levet facsarhatunk, ezt egy kis mézzel feldobva még a savanykásabb narancslevet is megízesíthetük.
Sütemények
Miért ne fogyasztanánk édességet akár egészségesek vagyunk akár nem! A következő vitaminkeverékeket bármely süteménnyel párosíthatjuk, legyen az palacsinta vagy piskóta.
Diós-almás krém
Ehhez csupán 25 dkg darált dióra, két nagyobb fej almára, egy evőkanál mézre és ugyanennyi citromlére van szükségünk.
Az almát megpucoljuk, kimagozzuk és lereszeljük, majd összekeverjük a dióval, és a citromlével. A keveréket mézzel ízesítjük. Kiváló töltelék palacsintához!
Ez a keverék nagyszerű reggeli pici gyerekeknek üveges bébiétel helyett az őszi hónapokban. Egy kis darált keksszel keverve igazán ízletes csemege a piciknek akár reggeli, akár uzsonna gyanánt!
Diókrém
Ezzel ugyancsak megtölthetünk bármilyen süteményt, és a család minden tagja mind a tíz ujját meg fogja nyalni utána.
Amire szükség van hozzá, az
- 25 dkg darált dió
- 50 gr margarin
- 1 dl tej
- 1 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál reszelt citromhéj
- 2 evőkanál méz
- 3 evőkanál mazsola
A margarint megolvasztjuk, majd az edényt lehúzzuk a tűzről és beleforgatjuk a darált diót. Amikor egyenletesen összekevertük, az edényt visszatesszük a tűzre, és fél perc múlva hozzá keverjük a tejet is, és még 3 percig folyamatos kevergetés mellett lassú tűzön összefőzzük. Legvégül összekeverjük a mazsolával és a mézzel, és hűlésig állni hagyjuk.
A dióbél igen magas arányban tartalmaz vitaminokat, melyeket így természetes formájukban vehetünk magunkhoz, hogy felvértezzük szervezetünket a hideg és változékony évszakra. A dióban A, B1, B2, B5 és C vitaminokat, valamint 8 féle aminosavat tartalmaz.
A darált diót mézzel és egy evőkanál citromlével összekeverve édes masszát kapunk, amit gyerekeknek adagolva kiegészíthetjük vitaminszükségletüket, így hozzájárulhatunk egészségük megőrzéséhez.
Köhögésre, megfázásra
A mézről régóta tudjuk, hogy nagyszerű törökfertőtleítő hatással rendelkezik, mi mégis inkább drága porokat és tablettákat szedünk már az első köhögés után.
Mézből és citromból nagyszerűen leküzdhetők az egyszerűbb felső léguti betegségek. Egy fej citrom facsart levéből és kikapart húsából és mézből sűrű masszát keverünk egy kisebb kávés csészébe, és ezt pár óra alatt elszopogatjuk. A méz fertőtlenít, a citrom pedig C vitamin forrás és enyhíti a méz édességét. Ezt kiegészíthetjük facsart narancslével-és hússal is.
A mézet ugyanakkor fokhagymával párosítva is könnyedén legyőzhetjük a betegséget. Egy nagyobb gerezd fokhagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, vagy fokhagymaprésen átnyomva összekeverjük egy nagy evőkanál mézzel és gyorsan lenyeljük. Napi három adag gyorsan talpra állít minket.
A fokhagyma nem csak a keringési rendszer egészségének fenntartásához járul hozzá, hanem segít legyőzni a különböző vírusok és baktériumok okozta fertőzéseket és a megfázásos és léguti megbetegedések panaszait. Hatékony segítséget nyújt menstruációs görcsök, bél-és gyomorbajok esetén is.
Méz, méz mindenbe
A mézes forró tea igazán kellemes élményt nyújt, főleg, ha valamilyen egzotikus ízesítésű, mondjuk almás-fahéjas, vagy szilvás, narancsos. De a mézzel csak óvatosan! A forró teába smmiképpen se tegyünk mézet, várjuk meg, amíg kihűl egy kicsit, és csak amikor már meleggé hűlt adjunk hozzá mézet!
A méz ugyanis elveszti jótékony hatását a magas hőmérséklet miatt, a benne levő fontos vitaminok lebomlanak, egyes baktériumok pedig felszabadulhatnak, így többet ártunk vele, mint használunk. A legjobb, ha a mézet meleg vagy langyos teába tesszük, ami lehetőleg nem fekete tea, ennek ugyanis savas kémhatása van, ami szintén a méz jótékony hatását gyengíti. Ha mégis ragaszkodunk hozzá, akkor a mézet kanállal, külön fogyasszuk!
Hasonló a helyzet a citromlével is, magas hőfokon a vitaminok ebben is lebomlanak, így, ha citromlével gazdagítanánk a teát, gondoskodjunk róla, hogy megfelelő hőmérsékletűre hűlt és nem fekete tea.