Isteni paradicsomos receptek
hirdetés
Réteges paradicsomleves
A nyár legforróbb napjain semmi szükség arra, hogy a tűzehely felett állva kínozzuk magunkat és ilyenkor a legtöbben nem is vágynak meleg ételekre. Paradicsomból sok finom, hidegen fogyasztható ételt lehet elkészíteni, mint ezt a réteges levest is!
Hozzávalók:
hirdetés
- 1 kg paradicsom
- 3-4 evőkanál fehérborecet
- 2 avokádó
- ¾ bögre húsleves alaplé
- ¼ bögre tejföl
- 3 evőkanál citromlé
- 1 szál kígyóuborka
- 3 evőkanál mogyoróhagyma apróra vágva
- 1 teáskanál őrölt tárkony
A paradicsomokat aprítsuk fel, majd turmixoljuk le. Szűrjük át, nagyjából 3 bögrényi paradicsompűrét kell kapnunk. Ezt ízlés szerint 2-3 evőkanál sóval és ecettel ízesítsük. Fedjük le és legalább egy órára tegyük a hűtőbe.
Az avokádót hámozzuk meg és aprítsuk fel, majd turmixoljuk össze a tejföllel, a húslevessel és a citromlével, majd sózzuk meg. Fedő alatt ezt is tegyük a hűtőbe legalább egy órára.
Az uborkát hámozzuk meg és hosszában vágjuk fel, majd kapargassuk ki a magos részeket. Vágjuk kb. fél centis darabokra, egy bögrényire lesz szükségünk belőle. Egy kis tálban keverjük össze az uborkát, a mogyoróhagymát, 1 evőkanál ecetet és az őrölt tárkonyt. Fedő alatt tegyük a hűtőbe kb. fél órára.
Tálaláshoz egy üvegtál aljába öntsük az avokádót, rá a paradicsomszószt, de óvatosan, hogy ne keveredjenek el egymással. Utolsó rétegként a fűszeres uborka következik. Tálalhatjuk boros- vagy martinis poharakban, vendégváráshoz szemkápráztató fogás.
Dupla paradicsomos bruschetta
Létezik finomabb a bruschettánál? Hát persze, a dupla bruschetta! Ennek a receptnek az alapját a friss hozzávalók adják. Felszolgálhatjuk előételként, de megfelel egy kiadós ebédnek is, főleg azokon a napokon, amikor valami finomat ennénk, de nem szeretnénk órákig főzőcskézni.
Hozzávalók:
- 6 szilvaparadicsom
- ½ bögre olajos szárított paradicsom
- 3 gerezd fokhagyma
- ¼ bögre olívaolaj
- 2 evőkanál balzsamecet
- ¼ bögre friss bazsalikom szár nélkül
- ¼ teáskanál só
- ¼ teáskanál őrölt feketebors
- 1 baguette
- 2 bögre mozzarella morzsolva
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Aprítsuk fel a paradicsomot és egy tálban keverjük össze a szárított paradicsommal, a fokhagymával, az olívaolajjal, az ecettel, a bazsalikommal, sózzuk, borsozzuk. Hagyjuk állni 10 percig.
Vágjuk a baguettet kb. 2 centi vastag szeletekre, majd tegyük a tepsibe őket és 1-2 perc alatt süssük, míg enyhén megbarnulnak.
Vegyük ki a sütőből és oszlassuk el rajta a paradicsomos szószt, tetejére morzsoljunk mozzarella sajtot. Toljuk vissza a sütőbe és kb. 5 percig süssük, míg a sajt megolvad.
Paradicsomos-mandulás pesto
Az aszalt paradicsom és a mandula kombinációja hihetetlen gazdag ízeket hoz létre. Ezt a pestot használhatjuk egyszerű tésztafeltétként, de akár sültcsirke mellé is.
Hozzávalók:
- ¾ bögre szeletelt mandula
- 12 dl kockára vágott paradicsom
- ¾ bögre bazsalikom
- 1 evőkanál vörösborecet
- ¼ bögre őrölt pirospaprika
- ¾ bögre extra szűz olívaolaj
- ¾ bögre frissen reszelt parmezán sajt
- ½ teáskanál sót
A paradicsomokat a tűzhelyen süssük át egy kevés olívaolajban 3-5 percig, hogy kissé megpiruljanak és füstös ízt kapjanak. A mandulát egy darálóban őröljük finomabbra, majd keverjük össze a paradicsommal, a bazsalikommal, az ecettel és az őrölt pirospaprikával. Az egész keveréket tegyük a turmixgépe és folymatosan öntsük hozzá az olívaolajat. Végül keverjük hozzá a reszelt sajtot és a sót.
Olívás-paradicsomos csirkemell
Ezt a könnyű nyári fogást kuszkusszal és zöldségekkel tálalhatjuk.
Hozzávalók:
- 4 csont nélküli csirkemell félbe vágva
- 1 bögre cseresznyeparadicsom vagy szőlőparadicsom
- 3 evőkanál olajos, ecetes salátaöntet
- 20 olívabogyó félbevágva
- ½ bögre morzsolt feta sajt
- friss bazsalikom
- só, bors
A sütőt közepes hőfokon melegítsük elő. A csirkemelleket kenjük át olajjal, majd szórjuk meg sóval és borssal. Grillezzük őket 6 percig mindkét oldalukon, majd tartsuk őket melegen. A félbevágott paradicsomokat locsoljuk meg 1 ½ evőkanál salátaöntettel, adjuk hozzá az olajbogyókat és közepes lángon, gyakori kevergetés mellett kb. 2 percig süssük, míg a paradicsomok megpuhulnak. A csirkemelleket kenjük át a megmaradt salátaöntettel, majd vágjuk a húst kb. 2 cm vastag szeletekre. Minden szelet tetejére tegyünk a paradicsomos szószból, szórjunk rá sajtot és bazsalikomot.
kép forrása: mindmegette.hu