Slambuc
hirdetés
Jómagam és a családom lekgisebbjei nem szeretjük az egyszerűen elkészített krumplis tésztát, az alábbi módon viszont imádjuk!
- Először is ez az étel bográcsban készítve a legfinomabb, így az sem zavar, ha éppen nem megfelelő a kinti időjárás: fogom a bográcsomat, alaposan átsúrolom a kívüljét smirdli papírral, hogy ne hulljon róla a korom, majd nyugodt szívvel felrekom a benti tűzhelyemre.
- Ezután teszek bele egy kis zsírt, vagy olajat
- Megpirítok rajta két maréknyi apróra kockázott húsos füstölt szalonnát, meg egy-két nagyobb darab szalonnabőrt, s pár karika füstölt kolbászt. Ez utóbbi nem fontos.
- Ezután pörköltalapot készítek belőle a szokásos módon: hagyma, paprika paradicsom.
- Felengedem az alapot egy kis vízzel, s beízesítem sóval, borssal, pirospaprikával, majorannával, delikáttal. Teszek bele egy kisebb babérlevelet, meg pici gulyáskrémet, s egy pörkölt kockát.
- Körülbelül fél kilogramm meghámozott, felkockázott burgonyát beleteszek, s így főzöm tovább. Amikor már majdnem készre fő a burgonya, belerakok úgy negyed kilónyi kocka, vagy fodros levelű tésztát, s összefőzöm vele. Házilag gyúrt tésztával még finomabb, ha valaki tud ilyet készíteni!
- Ezután kenyérrel, savanyúsággal( én uborkasalátával imádom) fogyasztva isteni ez a füstöt ízzel megbolondított eledel!
Az étel neve egyébként Slambuc, de Öhönként vagy Öhömként is emlegetik. Ez utóbbi onnan ered, hogy a férfiak erősen fűszerezve szeretik, s akkor az igazi számukra, ha azt köhögik tőle, hogy "öhhöm, öhhöm!"
hirdetés