Kakaós csiga
hirdetés
Kislányként is a kedvencem volt a nagyanyám által csak rózsafánkként emlegetett kakaós csiga. A családban mindenki szereti, ahogyan én készítem. Gondoltam, veletek is megosztom a receptet, s remélem, nektek is ízleni fog!
Hozzávalók:
hirdetés
- 1kg finomliszt
- 2 db tojás
- 5 dkg élesztő
- csipetnyi só
- 1 kisdobozos tejföl
- 2 maréknyi kristálycukor
- 2- 3 dl tej
- 1 teáskanál margarin (én a rendes dobozos, kenyérre kenhetőt használom, a kockaráma túl drága lenne)
- olaj
- kakaópor + tetszőlegesen kristálycukor
- porcukor
Készítése:
- A liszt 3/4- ed részét beleöntöm egy tálba, amely alkalmas a dagasztáshoz
- hozzáadom a sót, a tojást, a cukrot, a margarint, a tejfölt
- Pici langyos tejben, kevéske cukorral felfuttatom az élesztőt és ezt is hozzáadom
- Ezután a maradék tejjel összegyúrom és olajjal locsolva kezemet bedagasztom a tésztát, ha igényli, lisztet is adok még hozzá
- Ráhúzok egy szemeteszsákot, vagy nejlont és meleg helyen várom, hogy megkeljen a tészta Ez kb. 40 perc, de a lényeg, hogy feljöjjön az edénynek a jó közepéig. Teljesen nem fog, mint a többi kelttészta!
- Ezután kiolajozok két sütőtepsit
- A tészta egyik felét kinyújtom közepes vastagságúra, alatta lisztezni kell a deszkát, nehogy leragadjon!
- A kinyújtott tésztát megkenem olajjal, s rászórom a megcukrozott kakaóport
- Ezután feltekerem, majd 5-10 centis csíkokban felszeletelem a tésztát, s a szeletelt oldalával lefelé a tepsibe rakom. Ne tegyük túl közel a csigákat, mert sütéskor is dagadni fognak és összeragadnak!
- Ezután ugyanúgy beleteszem a másik felét az adagnak a másik tepsibe
- 5-10 percet még hagyom kelni a csigákat a melegen, s végül beteszem azokat az előmelegített sütőbe
- nekem 20 perc alatt sülnek meg, de a lényeg, hogy egy picit ha pirul az oldaluk és az aljuk, már jók. Nem jó nagyon megsütni, mert szárazak lesznek a tésztát és kemények!
- Ezután kiszedem a megsült tésztákat azonnal a deszkára, különben a kakaó miatt beleragadnak a tepsibe!
- Kicsit hűlnek, belepakolom egy szép kerámiatálba, a tetejükre szitálok porcukrot
- Amikor teljesen kihűlnek, érdemes nejlont húzni rájuk, hogy puhák maradjanak!
Próbáljátok ki, nagyon finom!