Borleves
hirdetés
Szinte már elfelejtetett karácsonyi étel a borleves, amit egykor az éjféli miséről hazatérve ettek a család tagjai.
Hozzávalók:
hirdetés
- 6 dl bor ( nem érdemes a legdrágábbat választani, hiszen a fahéj és a szegfűszeg nagyjából úgyis elnyom mindent.)
- 3 dl tejszín 10 dkg cukor ( ízlés szerint több is lehet)
- 1 darab fahéj
- 5 szem szegfűszeg
- 1/4 citrom
- 6 tojás sárgája
Készítése:
- Ha nem akarjuk, hogy magas legyen a leves alkoholtartalma, főleg hogy a gyermekek is biztosan megkóstolják, forraljuk fel a bort!
- Közben adjuk hozzá a citromot és a fűszereket is!
- Ezután tegyük bele a tejszínt, s újraforrásig hagyjuk a tűzhelyen!
- Verjük fel a tojások sárgáit és keverjük egy nagy tálban habosra cukorral! Ehhez öntsük hozzá a felforralt fűszeres bort. De óvatosan, fokozatosan öntsük, ne egyszerre, mert a forró folyadék miatt összekapódhat a tojásokból felvert hab! Öntés közben pedig óvatosan kevergessük habverővel!
- Ezután tegyük vissza a tűzhelyre és melegítsük össze az egészet!
- Tehetünk bele a madártejhez hasonlóan habgaluskát!
Habgaluska készítése:
- 2 tojásfehérje
- 10 dkg cukor
- 1 kávéskanál citrom
- A fehérjéket kemény habbá verjük a citromlével, majd apránként hozzáadjuk a cukrot, folyamatosan dolgozva közben a habverővel. Fényes, kemény habot kell kapnunk! Evőkanállal adagolva beletesszük a borlevesbe.
Készíthetjük mindezt úgy is, hogy mazsolát is adunk hozzá a borhoz forralás előtt.
A borleves egyébként melegen és hidegen egyaránt fogyasztható. Bár nekem az a tapasztalatom, hogy melegen könnyen elcsapja a hasunkat, így én a kihűlt változatát fogyasztom szívesebben.