Sós pogácsa
hirdetés
A nálunk csak poginak becézett sós pogácsa elmaradhatatlan a sok ünnepi édesség mellett!
Hozzávalók:
hirdetés
- 50dkg finomliszt
- 4 tojássárga
- 2 kávéskanál só
- 1dl tejföl
- 5dkg élesztő
- 2-3 dl tej
- picike kristálycukor
- reszelt sajt
Készítése:
- A tejet felmelegítjük, a pici cukorral együtt belemorzsoljuk, majd felfuttatjuk az élesztőt.
- Ezután a liszt, a só, 2 tojássárga, a és tejföl hozzáadáasával bedagasztjuk ésmeleg helyen kelesztjük. Én mindig kukászsákot húzok rá.
- Amikor a tészta megkel, lisztezett táblára kivesszük, majd közepes vastagságúra kinyújtjuk.
- Ezután kisebb pohárral vagy pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat.
- Kizsírozott tepsibe tesszük a pogácsákat, s még fél órányit kelni hagyjuk.
- Közben késsel lágyan becsíkozzuk a tetejüket8 ( kettőt balról, kettőt jobbról húzunk), majd megkenjük a másik 2 tojássárgával és megszórjuk reszelt sajjal, bár van, aki köménymaggal, vagy szezámmaggal szokta.
- Jöhet közepes lángon a sütés! Idő helyett inkább azt írom, hogy ha a pogácsák teteje is pirosodni kezd, tutira megsültek!
Nálunk, vidéken igencsak közkedvelt e pogácsa házi tehéntejjel való fogyasztása!