Variációk lekváros linzerhez
hirdetés
A lekváros linzer nagy kedvenceim egyike, mert egy sütis dobozban tárolva több napig is eláll, így karácsonyra megsütöm, s marad belőle szilveszterre is!
Többféle módon is meg lehet sütni, mikor milyen kedvemben vagyok.
hirdetés
I. Ebben a változatban vastagabb, teltebb tésztát kapunk, viszont könnyű vele bánni a nyújtáskor, formázáskor!
Hozzávalók:
- 36dkg finomliszt
- 13dkg porcukor
- 30dkg kockaráma
- 4 tojássárga
- fél cs. sütőpor
Ezeket alaposan összegyúrjuk és hideg helyen kb. 1 órát pihentetjük.
II. A második változatban sokkal puhább, könnyedebb és véknyabb tészta készíthető, viszont jobban kell lisztezni alatta a deszkát, mert lágyabb az anyaga és nehéz vele bánni úgy, hogy ne ragadjon folyton a táblára!
Hozzávalók:
- 50dkg finomliszt
- 1 kockamargarin
- 15dkg kristálycukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 vaníliacukor
- csipetnyi só
- 2 egész tojás
- 1cs. sütőpor
- 2dl tejföl
Mindezt összegyúrjuk és hideg helyen kb. 1 órát pihentetjük.
Elkészítés:
- Mindkét esetben ugyanúgy történik: meglisztezett deszkán kinyújtjuk vékonyra a masszát simára, majd linzerhez való formákkal kiszaggatjuk azt. Ugyanannyi sima formájút szaggatunk, ahány lyukas közepűt.
- Kizsírozott, kilisztezett tepsiben lassú lángon, kb 10-15 perc alatt kisütjük a tésztákat.
- A teljes formákat teszőlege ízlés szerinti lekvárral megkenjük, s ráteszünk egy lyukas közepűt, s óvatosan összenyomjuk.
- Az elkészült karikákat pedig porcukorral meghintjük.