Pergelt leves
hirdetés
A szabolcsi vidéken az egyik legkedveltebb régi hagyomány a pergelt leves. Aki szereti a füstölt ízeket, s a tésztát, annak biztosan kedvencévé válik majd!
Hozzávalók:
hirdetés
- 1 cs. reszelt tarhonya tészta, vagy készíthetünk tésztát házilag is! Ennek módja: 2 egész tojásból, 40 dkg lisztből tésztát gyúrunk, melyet fél órát pihentetünk, majd lereszelünk.
- 1 fej vöröshagyma
- 1- 2 szál petrezselyem
- 1-2 szál sárgarépa
- 3-4 darab burgonya
- jó húsos füstölt szalonna
- só, olaj, bors, delikát, piros porpaprika
- nem kötelező, de lehet hozzáadni gulyáskrémet, vagy 1-2 db gulyásleves kockát
Elkészítés:
- Kevés olajat öntünk egy fazékba, s megpirítjuk benne a szalonnát meg a reszelt tésztát, s közben vigyázzunk, nehogy leragadjon és odakozmáljon!
- Amikor már majdnem megpirult a tészta, adjuk hozzá a hagymát és a felaprított zöldségeket is, s pároljuk meg azokkal együtt!
- Ezután felöntjük az egészet vízzel, ahogyan megkívánja, s jöhet az izesítés!
- Két dologra érdemes figyelni: a vizet úgy tegyük, hogy a tészta később megduzzad, tehát ha túl sűrű lesz, megáll majd a kanál az ételben! A másik pedig: a szalonna már eleve sós, úgyhogy vigyázzunk a sózással!
- Egyéb teendőnk pedig várni, hogy minden megfőjjön, utána pedig enni belőle egy jóízűt!