Táskaleves
hirdetés
A régiek szerint táskalevesnek hívott étel másik közismertebb neve a kötött leves. Elkészítése pedig azoknak való, akik szeretik a konyhában is a kihívásokat, ugyanis nem túl egyszerű! Viszont megéri megküzdeni vele, mert nagyon különleges íze van!
Hozzávalók:
hirdetés
- 2 egész tojás
- 40dkg finomliszt
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál petrezselyem
- só
- bors
- delikát
- piros porpaprika
- pici olaj
Elkészítés:
- A tojásból és lisztből tésztát gyúrunk, de ne legyen túl kemény, inkább lágyabb állagú!
- Meglisztezett deszkán kb. 3ml vastagságúra nyújtsuk ki a tésztát!
- A hagymát szeleteljük nagyon apróra, majd pirítsuk meg egy kis olajon, s szórjuk meg sóval, borssal paprikával!
- Mindezt kenjük a tésztára!
- Ezután hajtsuk félbe a tésztát, s derelyemetszővel vágjuk fel úgy 2cm- es csíkokra!
- A vágások széleit megnyomkodjuk és a csíkokat megsodorjuk, mintha gyurmáznánk.
- Ezután a csíkokból csomókat kötünk, mintha kötelet csomóznánk. Minden csomó után elszakítjuk, majd újra sodorjuk a tésztát.
- Egy kis olajon egy fazékban pedig dinszteljük meg a felkarikázott zöldségeket, öntsük fel vagy 3l vízzel, s ezt is ízesítsük be!
- Ha avíz felforr, tegyük bele a táskákat!
- Lassú tűzön főzzük, melyhez kb. 30 perc szükséges. De erről meggyőződhetünk az alábbi módon: kettévágunk egy táskát, s ha a vágás felületén már nincs vékony fehér csík, lezárhatjuk alatta a tűzhelyet.
Egyébként olyanok is vannak, akik töltelékként sült hurkát, kolbászt vagy hús-, illetve gombapörkölt maradékot tesznek a táskákba. Minden formában finom és laktató!