Készítsünk rizst sütőben!
hirdetés
Fontos gabonanövényeink egyike a rizs. Ősi vad alakjai az idestova 7-8000 évre visszatekintő termesztés következtében elvesztek, csak következtetni tudunk, hogyan nézhettek ki. Európába a X. sz. után érkezett, Magyarországon a török időkben vált ismertté. Az Alföldön Szolnok és Békés megyében vannak nagyobb termőterületei.
Főként foszfort, vasat, magnéziumot tartalmaz. Kevés benne a nátrium, kalcium és kálium. Csekély nátrium-tartalmánál fogva magas vérnyomás, túlsúly, szívelégtelenség, ödémás láb, vizenyőképződés esetén különösen hasznos fogyasztása.
hirdetés
A rizsből reggelire, ebédre és vacsorára is készíthetünk ételeket, az előételektől a desszertig sokféle variációban. Most készítsünk sütőben rizst!
Hozzávalók:
- 20dkg megmosott rizs
- 1/2 víz
- 1/2 fej vöröshagyma
- 1/2 húsleveskocka, vagy víz helyett húsleveslé/csontlé
- 2-3 evőkanál olaj
- só, bors, babérlevél
- sütőpapír
Elkészítés:
- Sütésálló edényben, az olajban fonyasszuk meg a hagymát!
- Tegyük hosszú és pár percig pirítsuk meg vele a rizset!
- Öntsük fel a vízzel és tegyük bele a húsleveskockát, a babért, a sót és a borsot/ öntsük fel a leveslével és tegyük hozzá a babért, sót és borsot!
- Forraljuk az egészet fel, majd vegyük le a tűzhelyről és tegyünk az edény tetejére egy formájának megfelelően kivágott sütőpapírt!
- Ezt előmelegített sütőbe helyezzük be és nem túl nagy lángon kb. 20 percig süssük!
A végeredmény zamatos, ragadásmentes rizs lesz!