Tepertős pogácsa
hirdetés
Ez a recept egy egyszerűbb változat, sajnos lusta voltam megtanulni a hajtogatós bonyolult változatot! El is nevezhetnénk lusta asszonyok tepertős pogácsájának!
Hozzávalók:
hirdetés
- 15 dkg darált tepertő
- 25 dkg liszt
- 2 dkg zsír / gyakran használnak vajat, de a zsírral sokkal puhább lesz a tészta!
- 2.5 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 1 db tojássárgája
- 1 egész tojás
- 1 evőkanálk tejföl
- 1.5 teáskanál só
Elkészítés:
- Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk
- A lisztet elkeverjük a sóval és a zsírral
- Hozzáadjuk az élesztős tejet, a darált tepertőt, a tojássárgáját és a tejfölt.
- Mindezt jól összedolgozzuk, bedagasztjuk
- Langyos helyen 1 órán át kelesztjük a tésztát
- Lisztezett deszkán kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk a tésztát, bevagdossuk a tetejét és kiszaggatjuk a pogácsákat.
- Sütőpapírral bélelt/ kizsírozott tepsibe tesszük
- Megkenjük a tetejüket tojással
- Előmelegített sütőben szép aranyságára sütjük
Javaslom a pogácsákat kihűlésük után fogyasztani, nehogy melegen megterheljétek a gyomrotokat, főleg ha egyszerre többet is megesztek belőle!