A tökéletes brokkolis sajtmártás receptje
hirdetés
Milyen ételekhez jó a brokkolis sajtmártás? Tökéletes rántott dolgokhoz, rizshez és még tésztával is nagyon ízletes.
Hozzávalók
hirdetés
Kocka Ráma
3 kanál Liszt
Tej
Sajt
Brokkoli
Só
Bors
Elkészítése
A brokkolit rózsáira szedjük és feltesszük főni, sós vízbe.
Hagyunk neki időt rendesen, nem kell, hogy ropogós maradjon.
Fogunk egy olyan edényt, amibe tudjuk, hogy nem égnek le az ételek.
A fél vagy háromnegyed kocka rámát felolvasztjuk az edényben és teszünk bele 3 vagy 4 kanál lisztet. Elkeverjük és azonnal elkezdjük felönteni tejjel. Mindig figyeljünk a tej adagolására, csak keveseket tegyünk bele és folyamatosan keverjük, ahogy melegszik, úgy sűrűsödik be.
Tehát készítünk egy besamel mártást, aminek az állagát kb főzelékszerűre hígítjuk. Érdemes egy nagyon picit hígabbra csinálni, mert a sajt úgyis összerántja majd egy picit.
Nagyon gyorsan kell dolgoznunk, mert sajnos hamar becsomósodik a vajas lisztes masszánk. Ha becsomósodik sincs semmi baj, elővehetjük a turmix gépet és szépen csomómentesre turmixoljuk. Természetesen utána visszatesszük a tűzhelyre és tovább melegítjük.
Mikor elértük a kellő állagot sózzuk és borsozzuk a besamel mártást. Figyeljünk arra,hogy a sajt sós lesz-e amit beleteszünk, érdemes inkább kevesebb sóval kezdeni, nehogy aztán elsózzuk a végén
Kb 20 dkg trapista, füstölt sajtot vagy gouda sajtot lereszelünk.
A tűzről levéve /nagyon fontos, hogy vegyük le a tűzről, mert különben össze csomósodik az egész/ beletesszük a reszelt sajtot és jól elkeverjük.
A brokkolit kisebb rózsáira szedjük és beletesszük a masszánkba. Ha esetleg még ízesítésre szorul, utána sózzuk és borsozzuk.
Tökéletes harmóniában van a rántott hússal a rántott gombával a rántott májjal, egy sima rizzsel és a tésztákkal is. Hamar elkészíthető és nagyon egészséges.
A besamel elkészíthető karfiollal, borsóval is, minden esetben nagyon finom.
Tálalásnál figyeljünk arra, hogy ne tegyük rá a húsra, csak a hús mellé, így sokkal szebb lesz a tálalásunk.
Jó étvágyat!