Somlói galuska-I.
hirdetés
Ha még soha nem készítetted el az egyik legnépszerűbb édességnek számító Somlói galuskát, épp itt az ideje, hogy belevágj!
A somlói galuska a magyar cukrászat egyik legismertebb készítménye, melyet az alábbi módon szokás elkészíteni:
hirdetés
Hozzávalók 8 személyre:
I. Az I. tésztához:
- 3 tojás
- 3 evőkanál kristálycukor
- 3 evőkanál rétesliszt, késhegynyi sütőpor
II. A II. tésztához:
- 3 tojás
- 17 dkg cukor
- 7 dkg rétesliszt
- 2 dkg kakaó
- 3 evőkanál víz
Az összeállításhoz:
- 1 csomag vaníliás Aranka krémpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dl tej
- 2-3 evőkanál rum
- 1 narancs reszelt héja
- 10 dkg mazsola (vagy összevagdalt cukrozott gyümölcs)
- 10 dkg étcsokoládé
- 4 dl tejszín
- 1 csomag habfixáló
- 1 kiskanál kakaópor
Elkészítés:
Először a kétféle tésztát sütjük meg. Az I. tésztához a tojássárgáját a cukorral és a sütőporral fehéredésig keverjük, majd a lisztet és a habbá vert tojásfehérjét felváltva forgatjuk bele. Kizsírozott, kilisztezett (20x25 cm-es) tepsibe simítva forró sütőbe toljuk, majd öt perc múlva takarékra állítva tűpróbáig sütjük. Deszkára borítva hűtjük ki.
A II. tésztához a tojássárgáját a cukorral, a kakaóval és a vízzel habosra keverjük, majd a lisztet és a habbá vert tojásfehérjét felváltva hozzáadjuk. Ugyanúgy sütjük, hűtjük, mint az I. tésztát. (A kétféle – sárga és csokoládés – piskótát készen is megvásárolhatjuk.) Mialatt a tészta sül, a krémport 3 dl tejjel és a vaníliás cukorral alaposan felverjük. A csokoládét felolvasztjuk, egy deci tejszínnel felengedjük és kevergetve mártássá főzzük. A reszelt narancshéjat a maradék két deci tejben 2-3 percig forraljuk, majd átszűrjük és a rummal ízesítjük. A kétféle tésztát kockára vágjuk, összekeverjük, és a narancsos-rumos tejjel meglocsoljuk. A tésztát a pudinggal rétegezve tányérokra halmozzuk, a csokoládémártással meglocsoljuk, és a maradék, habfixálóval habbá vert tejszínnel díszítjük, kakaóporral megszórjuk.
Többféle változat is van a 2010- ben Magyarország kedvencévé választott sütijének, amely valójában desszert. Lehet például 3 lapos változatban is készíteni, de ezt majd egy következő alkalommal írom le nektek. Egy biztos: bármelyik variációban készül el, nagyon finom és bármilyen alkalomhoz, sőt hangulathoz illik.