Készüljünk citromlevessel a forró napokra!
hirdetés
Magát a citromot mindannyian ismerjük. Nem is igen van olyan háztartás, ahol nem használnák a citromot vagy a citromlét ha másra nem is, legalább tea készítéséhez. Annál kevesebben ismerik a citromlevest, melynek most több változatát is elhoztam nagy szeretettel nektek.
I. Változat hozzávalói:
hirdetés
- 1 nagy citrom
- 5 dl kefir ízlés szerint
- 10-15 dkg cukor
- csipetnyi só
Elkészítése: A citrom héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk. A kefirrel, cukorral és pici sóval gépi habverővel, vagy turmixgépben habosítjuk. Felöntjük a tejjel, és jól összekeverjük. Csészékben kínáljuk, tehetünk bele 1-1 jégkockát. Ennél jobb hűsítő nem is kell a forró nyári napokon!
II. Változat hozzávalói:
- 1 citrom
- cukor
- zsemlemorzsa
- fehérbor
- zsír
- 2 db tojás
- fahéj
Elkészítés:
- A citromot vágjuk fel szeletekre, majd minden szeletet szeljünk négyfelé!
- Tegyük a szeleteket porcelánedénybe és bőven cukrozzuk meg!
- Ezután pirítsunk meg kevés zsírban egy maréknyi zsemlemorzsát szép sárgára!
- Ezt tegyük levesestálba, szórjuk meg cukorral és fahéjjal ízés szerint, majd öntsük rá a citromokat!
- Forraljunk fel egy pohár vizet és két pohár fehérbort, s tegyünk bele cukrot!
- Újraforráskor habarjunk bele 2 tojássárgáját és öntsük a tálba!
- Mindezt lefedjük és már tálalhatjuk is!
III. Változat hozzávalói:
- 2 db citrom
- 1 l víz
- 10 - 15 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- darabka fahéj
- 3 - 4 szem szegfűszeg
- 1/2 cs vaníliás pudingpor (főzős)
- 2 dl tejszín (nem cukrozott)
- tálaláshoz: ananászkonzerv
Elkészítés:
- A citromot meghámozzuk, felkarikázzuk, kimagozzuk.
- A vízbe tesszük a fahéjat, szegfűszeget, 10 dkg cukrot, vaníliás cukrot és a citromokat. Addig főzzük, amíg a citromkarikák megpuhulnak.
- Lehúzzuk az edényt a tűzről. A fűszereket kiszedjük a vízből.
- A vaníliás pudingport simára keverjük pár kanál vízzel, teszünk hozzá pár kanál forró levest is, és besűrítjük vele a levest.
- Simára turmixoljuk.
- Hűtsük be jól a levest! A hűtőből kivéve kóstoljuk, ha nem elég édes, ízlés szerint tehetünk még hozzá cukrot!
- A 2 dl tejszínt tálba öntjük, majd merőkanalanként adjuk hozzá a citromlevest és kézi habverővel elkeverjük. Tányérra szedjük, levesbetétnek ananászt kínálunk hozzá! Nagyon hidegen kínáljuk!
Válogathattok a hűsítő citromlevesek közül kedvetekre! Én azt javaslom, mindet próbáljátok ki! Jó étvágyat hozzájuk!