Rántott gombafejek tojással töltve
hirdetés
A gomba nem csak nagyon finom, hanem egészséges táplálék is. Számtalan hasznos tápanyagot tartalmaznak, miközben fogyasztásuk csekély kalória-bevitellel jár. Ezért mindenképp érdemes megismerkedni néhány gombából készíthető recepttel, némelyek egészen egyszerűek. Itt van mindjárt a rántott gombafej: készíthetjük egyszerűen csak kirántva is, de mondjuk tojásos töltelékkel is. Én most az utóbbit választottam.
Hozzávalók:
hirdetés
- 1 kg friss csiperkegomba ( lehetőleg jó nagy fejek legyenek )
- 4 db egész tojás
- só
- bors
- őrölt fűszerkömény
- delikát
- apróra vágott petrezsemzöld
- a panírhoz 2-3 darab tojás, liszt, zsemlemorzsa
- sütéshez olaj
Elkészítés:
- Feltesszük a 4 darab tojást sós vízben főni ( kemények legyenek, tehát forrástól számítva 10 percig főjjenek)
- Közben szépen kitörjük a gombák szárát, melyeket túl gúzsosnak tartok, nehezen puhulnak át vagy egyáltalán nem, így nem szoktam felhasználni. És megpucoljuk a gombafejeket, majd óvatosan megmossuk, nehogy széttörjenek.
- Ha a tojások megfőttek, hideg vízzel felöntjük és megpoculjok azokat, de alkalmazhatjátok a tojásos praktikákról szóló cikkemben leírt eljárásokat is.
- Ezután a megpucolt tojásokat egy tálba tesszük és burgonyatörővel szépen összetörjük. Ezután pedig sóval, borssal, fűszerköménnyel, delikáttal és a petrezselyemzölddel ízesítjük. Picit lehet fűszeresebb, mert a panír és a gomba jellegzetes édeskés íze vesz el belőle.
- Ezután megtöltjük a gombafejeket.
- Jöhet a panírozás a megszokott liszt, tojás, zsemlemorzsa módon. Persze a tojásokat kevés sóval verjük fel előtte!
- Bő forró olajban pedig kisütjük a gombafejeket. Hamar átsülnek, meg ne égessük!
A gombákhoz többféle köretet is készíthetünk: akár pirított hasábburgonyát, akár vajjal tört főtt burgonyát, vagy főtt rizst is. Sőt még finomabb majonézzel vagy tartármártással fogyasztva! Egyre vigyázzunk: saját tapasztalatból mondom, hogy túl forrón ne fogyasszuk, bármennyire is alig várjuk, hogy együnk belőle, mert gyomorpanaszokat okozhat!