Uborkaleves receptek
hirdetés
Elég furán hangzik az uborkaleves, hazánkban, ahol a hús hússal a menő és a zsírosabb ételek, nem is nagy hagyomány, de érdemes megkóstolni márcsak a frissítő hatása miatt is. Többféle receptet is elhoztam nektek, legelsőként azt írom le, amelyik nekem is ízlett, persze kinek a pap, kinek a papné ugyebár?
I. Az első recept savanyú uborkából készíthető. Hozzávalói pedig:
hirdetés
- 25 dkg savanyú uborka
- leveszöldség az uborkával arányos mennyiségben
- 1 pohár tej
- 2 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál liszt
- apróra vágott kapor
- só
- fehérbors
- petrezselyemzöld
- 2 pohár víz
Elkészítése:
- A zöldségeket alaposan megmossuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük.
- Felöntjük a 2 pohár vízzel és puhára főzzük.
- Az uborkákat meghámozzuk, szintén lereszeljük és hozzáadjuk a zöldségekhez.
- A lisztet elkeverjük simára a tejjel, majd állandó kevergetés mellett hozzáadjuk a leveshez és felforraljuk azt. Ha túl sűrű, adhatunk még hozzá tejet.
- Ezután hozzáadjuk a tejfölt, sóval és fehérborssal ízesítjük.
- Tálaláskor megszórjuk petrezselyemzölddel.
II. Hozzávalói:
- 40 dkg zsenge uborka
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 15-20 dkg burgonya
- 4,5-5 dl forró víz
- 1 evőkanál delikát
- 1 teásk. felaprított friss menta
- 2 evők. felaprított kapor
- 2,5 dl tejföl
Elkészítése:
- A megmosott uborkát hosszában félbevágjuk, kimagozzuk és fél centis darabokra felszeleteljük.
- A burgonyát meghámozzuk, leöblítjük, és kis kockákra daraboljuk.
- A megtisztított, finomra aprított hagymát és a zúzott fokhagymát fazékban, a felforrósított olívaolajon megpirítjuk, a burgonyát rátesszük.
- Kevergetve néhány percig főzzük, majd 5 deci forró vízzel felöntjük.
- A delikátot és a mentát beleszórjuk, majd időnként megkeverve, fedő nélkül lassú tűzőn kb. 15 percig főzzük.
- Ezután az uborkát is hozzáadjuk, és még 10 percig főzzük.
- Kissé hűlni hagyjuk, majd botmixerrel pépesítjük.
- A kaprot meg a tejfölt belekeverjük, és ha teljesen kihűlt, 1-2 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
- Tálaláskor a levest nagyon apróra felkockázott vagy felszeletelt uborkával és kaporral díszítjük. Hidegen kínáljuk, így a legjobb frissítő a nyári hőségben.
Ti ilyen változatát ismeritek az uborkaleveseknek? Várjuk a finom receptötleteket!