Kovászoljunk uborkát!
hirdetés
Tudtátok, hogy a kovászos jóval könnyebben emészthető, mint a nyers uborka? Bizony, nagyon jó fegyvere a puffadásnak és segít a zsírégetésben is. most pedig van uborkából dögivel, készíthetünk belőle bátran.
Hozzávalók:
hirdetés
- egy nagy tál uborka ( fürtös)- azt tartják, hogy a nagyobb méretű uborkák a legideálisabbak kovászolni, én viszont a közepeseket és a kicsiket szeretem, szerintem ezek ropogósabbak, ízletesebbek maradnak.
- 2 nagy marék só
- 2 karé kenyér
- víz
- 4 szál kapor
Elkészítés:
- Az uborkákat alaposan átmossuk- én ezt külön erre a célra használt körömkefével szoktam csinálni, s 3- 4 léről is átmosom az uborkákat.
- Szépen sorba, szorosan belepakoljuk az uborkákat egy nagyobb fazékba, miközben mindkét végüket levágjuk és az egyiket ketté vagy négyfelé bevagdossuk. Vannak, akik az üvegre esküsznek, de én már jártam úgy, hogy a forró víztől az üveg elreppent, így inkább a fazekat használom.
- Felforralunk annyi vizet, hogy biztosan ellepje az uborkákat.
- Közben rátesszük az uborkák tetejére a megmosott kaprot, a sót és a kenyeret. Ha nem fedi el teljesen 2 szelet kenyér, tegyünk többet!
- Ezután pedig ráöntjük a felforralt vizet, hogy teljesen ellepje az uborkákat.
- Lefedjük a fazekat és kitesszük egy állandóan napsütötte helyre.
- Ha igazi nagy meleg van, 3-4 nap alatt beérik az uborka. Ha zöld helyett szép sárga színe van, akkor már biztosan jó az íze.
- Egy hét után szépen szedjük ki az uborkákat és tegyük hűtőbe, nehogy felposhadjon! S ha bármikor veszünk ki előtte a fazokból, mindig tiszta kézzel nyúljunk bele! Nagyon finom pörkölthöz, sültekhez, s önamgában is megállja a helyét!
Vannak egyébként olyanok is, akik fokhagymát és fekete szemesborsot is tesznek az uborkához és azt mondják, érdemes megpirítani a kenyereket, amiket a tetejére teszünk, mert így nem lesz mocsinka a kenyerekből, azaz ne áznak szét.
S visszatérve a már kovászos uborkák kiszedéséhez: a levét sem kell elönteni, mivel hűsítőként meg lehet inni, ha leszűrjük, vagy készíthető belőle leves is. De erről majd legközelebb hozok nektek néhány ötletet.