Töltött hagymás változatok
hirdetés
Főzésünk egyik leggyakoribb alapanyaga a hagyma. Mégis legtöbbször kidobjuk, mint például a húslevesből, ha megfőtt és eszünkbe sem jutna, milyen különleges édeskés íze van. S még finomabbá tehetjük, ha különböző finomságokkal töltjük meg. Hoztam nektek pár változatot.
I. Olajos hallal töltött hagyma
hirdetés
Hozzávalók:
- 8 db nagy hagyma
- 5 dkg szalámi, én a páriszit szeretem
- 5 dkg reszelt sajt
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 doboz olajos hal
- 1 db tojás
- só
- bors
- petrezselyem
- 1 cikk fokhagyma
Elkészítés:
- Tisztítsuk meg a hagymákat!
- Főzzük meg azokat enyhén sós vízben! Kb. negyedóra alatt főnek meg.
- Ha a hagymafejek kihűlnek, vágjuk ki a belsejüket!
- A kikapart belsőt és a szalámit daraboljuk össze apróra és keverjük össze a sajttal, a hallal, a zsemlemorzsával, a zúzott fokhagymával, a tojással és a fűszerekkel ízlés szerint!
- Töltsük meg a keverékkel a hagymákat!
- Kiolajozott tálba pakoljuk bele és kb. 30 percet tegyük be a sütőbe! Közepes lángon süssük! egyébként akkor jó biztosra, ha a töltelék résznél szépen barnulni kezd.
II. Azoknak, akik utálják az olajos halat: szalonnás-sajtos hagymatöltelék
Hozzávalók:
- 6 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- oregánó
- rozmaring
- főzőtejszín
- olaj
- parmezán vagy füstölt sajt
- füstölt szalonna vékony szeletben
Elkészítés:
- A megpucolt hagymákból kettőtaprítsunk fel!
- Ezzel párhuzamosan a fokhagymát isvágjuk apróra!
- Olajon megdinszteljük, ízlés szerint hozzáadjuk a rozmaringot és az oregánót, majd a végén a tejszínt - ezzel kész a töltelék.
- A többi hagymát enyhén sós forró vízben félpuhára főzzük.
- Kivesszük és a fenti recepthez hasonlóan kikaparjuk a belsejüket.
- Ezután körbetekerjük szalonnával, hústűvel vagy fogpiszkálóval rögzítjük.
- A tetejére szórjuk rá a sajtot.
- Kb. 20 percig süssük, míg rá nem barnul a sajt.
III. Gombával- hússal töltött hagyma:
Hozzávalók:
- 8 fej hagyma
- 30 dkg darált sertéshús
- 10 dkg csiperkegomba
- 1 tojás
- 1 dl tejföl
- olaj
- só
- bors
- fél csokor petrezselyem
- delikát
Elkészítés:
- Delikátos vízben 10 percig főzzük a megtisztított, egészben hagyott hagymafejeke!
- Szűrjük le és kaparjuk ki a belső részüket!
- A kivájt részt vágjuk apróra és a adjuk hozzá a húshoz!.
- Olajon pirítsuk meg a hagymás darált húst!
- Sóval, borssal ízesítsük!
- Adjuk hozzá a megtisztított, apróra vágott gombát!
- Pároljuk meg, a végén pedig apróra vágott petrezselyemmel fűszerezzük.
- Hagyjuk hűlni, majd keverjük össze a tojással!
- A gombás húsmasszát a hagymák üregeibe töltsük bele!
- A hagyma főzővizéből fél pohárnyit aláöntünk, tejföllel meglocsoljuk, majd forró sütőbe tesszük. 20-25 percig sütjük.
Szerintem mindegyik változat nagyon finom. Ti melyiket fogjátok kipróbálni?