hirdetés

Partnereink

Készítsünk grízgombóc levest!

hirdetés

Készítsünk grízgombóc levest!

Nagy kedvenceim közé tartozik a grízgombóc leves, melyet grízgaluska és daragaluska levesként is szoktak említeni a szakácskönyvek, receptekről szóló oldalak. Az egyszerűen elkészíthető kis levesre akkor kaptam rá, amikor a reggeli kapkodás hevében elfelejtettem venni levestésztát. Ez pedig abban a vasárnapi ebédkészítési pillanatban derült ki, amikor már bezárt a helyi kisbolt. Tésztát gyúrni hosszabb folyamat, így annak nem fogtam neki. Átszaladtam a szomszéd nénihez segítségért, aki azt ajánlotta, készítsek grízgombócokat a levesbe. Gríz, azaz daragaluska, a fincsi tejbegríz alapanyaga pedig elképzelhetetlen, hogy egy kisgyermekes családban ne legyen. Szóval sikeresen elkészítettem, azóta több változatát is kipróbáltam és mindegyiket imádom. Szerintem ez a leves nektek is ízleni fog.

Hozzávalók:

hirdetés

Grízgombóchoz:

  • 1 tojás
  • kb. 4 e.k. búzadara
  • fél só
  • csipetnyi őrölt feketebors negyed csokor petrezselyem

Leveshez:

  • 1 nagy vöröshagyma
  • 3db közepes sárgarépa
  • 2db közepes petrezselyem
  • 3 e.k. olaj
  • őrölt feketebors
  • 1 kiskanál kristálycukor
  • 1 nagy csokor petrezselyem

Elkészítés:

  1. Először a daragaluskát készítsük el, mert annak főzés előtt pihenni kell. Ehhez a tojást egy kis tálban villával felverjük. Annyi (kb. 4 e.k.) búzadarát keverünk hozzá, hogy sűrű masszát kapjunk. Ezt úgy a legkönnyebb eldönteni, hogy ha a villával felemelünk egy darabot, nem csorog lefelé róla. Megsózzuk, megborsozzuk, a felaprított petrezselyemmel összekeverjük. Letakarva kb. fél órára berakjuk a hűtőbe.
  2. A leveshez a zöldségeket megpucoljuk, megtisztítjuk és felszeleteljük: a répát és a petrezselymet karikákra vágjuk. Egy lábasban az olajon a hagymát megdinszteljük, majd rádobjuk a többi zöldséget. Megsózzuk, megborsozzuk, lefedve, kis lángon saját levében félpuhára pároljuk. Ezután bő 1,5 liter vízzel felöntjük, nagy lángon felforraljuk, a felaprított petrezselyemmel fűszerezzük.
  3. A grízgaluskát a hűtőből kivesszük. Kiskanállal gombócokat szaggatunk a levesbe. Amikor mind benne van, kis rést hagyva lefedjük és kis lángon főzzük kb. 15 percig. Közben a gombócokat többször megforgatjuk, hogy szép egyenletesen puhuljanak. akkor főnek meg, amikor átmegy rajtuk a villa, vagy kettévágva már a közepük is szép sárga, puha.

A grízgaluska levest készíthetjük úgy is, hogy teszünk bele néhány kockára vágott krumlit és egy kevés borsót is. Az is finom, amikor belefőzünk a levesbe egy kis csirkeszárnyat vagy farhátat. vagy ha nincs kéznél levestészta grízgaluskákat főzünk bele a lébe. S bár sokan tiltakoznak a levesízesítő kockák ellen, mégis olykor szükség törvényt bont, ha egy kis lére vágyunk: 3-4 leveskockát felforralunk 1 liternyi vízzel és ebbe készítünk gombócokat.

Minden változatban ízletes levest kapunk, próbáljátok ki ti is!

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.24.

Ma Emma napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés