Szilvás bukta receptek
hirdetés
A bukta az egyik nagy kedvencem: sokféleképpen meg lehet tölteni és minden formában nagyon finom. Kedvelem a túróst, a kakaóst és lekvárosat egyaránt. Most a fiam két nagy kedvencét osztom meg veletek: hoztam egy szilvalekváros és egy mézes-szilvás receptet nektek.
SZILVÁS BUKTA hozzávalói:
hirdetés
- 60 dkg liszt
- 2-3 evőkanál cukor
- csipet só
- 1 tojás
- 3,2 dl tej
- 8 dkg olvasztott vaj
- 2,5 dkg élesztő
- szilvalekvár
Elkészítés:
- Az élesztőt langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk.
- Az összes többi hozzávalóval a liszthez öntjük és dagasztjuk.
- Letakart tálban , meleg helyen a duplájára kelesztjük.
- Lisztezett deszkán kb. 3mm vastagságra kinyújtjuk.
- Éles késsel négyzeteket vágunk a tésztából.
- Mindegyik közepébe egy evőkanál szilvalekvárt teszünk, amihez keverhetünk egy kis cukrot, ha nem találjuk elég édesnek.
- A négy sarkát a tésztának összefogjuk éscsavarunk rajta egyet, majd sütőpapíros tepsibe rakjuk.
- Pihentetjük még 20 percet, majd egy felvert tojással lekenjük és előmelegített sütőben megsütjük. Kb. 15- 20 perc alatt szokott megsülni közepes lángon.
MÉZES-SZILVÁS BUKTA hozzávalói:
- A tésztához ugyanaz kell, mint az előző változatban.
- 1 tojás a lekenéshez
- 1 kg szilva
- fahéj
- 4-5 evőkanál méz
Elkészítés:
- A tésztát az előző recepthez hasonlóan dagasztással készítjük el.
- Amíg a tészta megkel, megmossuk és kimagvazzuk a szilvákat, majd hozzájuk keverjük a fahéjat ízlés szerint és a mézet.
- Amikor a tészta megkelt, kinyújtjuk lisztezett deszkán úgy 1 mm vastagságúra.
- Nagyobb négyzetekre vágjuk.
- megtöltjük a négyzetek közepét a szilvákkal.
- A négyzetek sarkait összefogjuk és jól megcsavarjuk. De túl szorosra ne csináljuk, nehogy kihasadjanak majd!
- Margarinnal kikent tepsibe tesszük a tésztákat, tetejüket pedig felvert tojással lekenjük. Én ehhez egyébként egy vastagabb vízfestékes ecsetet szoktam használni.
- Előmelegített sütőben megsütjük. Kb. 15- 20 perc, de a lényeg, hogy a tészták teteje aranybarna legyen!
S lehet, hogy többen más néven emlegetik ezeket a tésztákat, nekem bukták, a lényeg pedig, hogy nagyon finomak.