Finom ételek a hétvégére
hirdetés
Készítsünk a hétvégén valami finomat, laktatósat! Receptötletekre mindig szükség van. Most olyan ételek receptjeit ismertetjük meg, amikkel váratlanul betoppanó vendégeket is jóllakathatunk.
hirdetés
Halászlé
Hozzávalók: 1,5 kg ponty vagy kevert hal, 3 db jó fej vöröshagyma, 3 nagy gerezd fokhagyma, 3 jó púpos evőkanál törött paprika, 1 dl főtt paradicsomlé, Piros Arany, só, bors, cseresznyepaprika.
Személyenként 0,5 kg halat számoljunk. A megtisztított halat szétdaraboljuk, főzés előtt legalább 1 órával besózzuk. Belerakjuk a bográcsba, a hagymát lereszeljük, tetejére vizet öntünk, annyit, hogy ellepje. Hozzá adjuk a paradicsomot, Piros Aranyat, a cseresznyepaprikát és ha felforrt, akkor tesszük bele a törött paprikát. Forrástól számított 30 percig főzzük. Mielőtt levesszük a tűzről, a borsot is belerakjuk.
Tészta: Ennyi halmennyiséghez kell 60 dkg liszt és 4 db tojás. A tésztát, ha gyúrjuk, ahány személy, annyi tojást kell számolni. Nem nyújtjuk nagyon vékonyra, gyufaszál vastagra vágjuk.
Bögrében sült gomba
Hozzávalók: 6 – 8 nagy fej champion gomba, 1 csomag erdei szárított gomba, vaj, 1-2 rozmaring ág, kb. 2 – 2, 5 dl tejszín, 4 db tojás.
gombákat felszeleteljük, serpenyőben, előre felolvasztott vajba téve puhára pároljuk. Egy kis só, bors és egy rozmaring ágat is melléjük teszünk. 1 csomag erdei szárított gombára forró vizet öntünk, hogy ellepje és egy fél órára pihenni hagyjuk. Ez idő alatt jól megszívják magukat vízzel, és jó nagyra duzzadnak, ezután leszűrjük és lecsepegtetjük. Amíg a champion párolódik, a felduzzadt erdei gombákat apróra vágjuk. Hozzátesszük az apróra vágott erdei gombát is. Kivesszük belőle a rozmaringot, és felöntjük egy kis tejszínnel (kb. 1 – 1,5 dl), és egy korong apróra vágott camembert teszünk belőle. A gombakeveréket szépen kiadagoljuk bögrégbe. Felöntjük a maradék tejszínnel, és 1-1 tojást ütünk a tetejükre, aztán utolsó lépésként betesszük a bögréket a sütőbe. Negyedóra múlva óvatosan kiszedjük őket a sütőből.
Kukoricás szárnyas-saláta
Hozzávalók: 40 dkg kicsontozott, főtt csirkehús, 10 dkg durva kukoricadara, 2 közepes paradicsom, 1-1 zöld és piros színű paprika, 1 húsleveskocka, 4 dl víz, 2 evőkanál olívaolaj (salátaolaj), 1-2 evőkanál almaecet, 1-1 teáskanál frissen vágott rozmaring és kakukkfű, 1 fél teáskanál édes pirospaprika, 1 késhegynyi frissen őrölt bors, 2 evőkanál vágott metélőhagyma.
A kukoricadarát a vízzel és a húsleveskockával felforraljuk, majd lefedve 1 órán keresztül hagyjuk duzzadni a kikapcsolt tűzhely lapján. A paprikákat kimagvaljuk, hosszában négy részre vágjuk és öt percre forrásban lévő vízbe tesszük. Ezután lecsöpögtetjük, és vékony csíkokra szeljük. A paradicsomot meghámozzuk, vékony gerezdekre vágjuk, a főtt csirkehúst vékony csíkokra metéljük. A megpuhult kukoricadarát összekeverjük az olajjal, az ecettel, a zöld fűszerekkel, a piros paprikával és a borssal, végül hozzáadjuk a paprika- és a húscsíkokat, valamint a paradicsomgerezdeket. Az egészet óvatosan átforgatjuk, majd a tetejét a metélőhagymával megszórjuk.
Gyümölcsös habos sütemény
Fehéredésig keverünk 5 tojássárgát 5 evőkanál porcukorral meg egy késhegynyi szódabikarbónával, majd felváltva adunk hozzá 5 evőkanál lisztet meg a tojások kemény habbá vert fehérjét. Alaposan kizsírozott, kilisztezett vagy papírral kibélelt tepsiben tűpróbáig sütjük, deszkára borítva hűtjük ki. Megkenjük eper-, vagy málna ízzel, aszerint, hogy melyik gyümölccsel ízesítjük, majd nem túl sűrűn kirakjuk megmosott, lecsumázott, esetleg félbevágott eperszemekkel, illetve málnával. Kemény habbá verünk 4 dl tejszínt, két evőkanál porcukorral édesítjük, majd belecsurgatunk egy csapott evőkanálnyi, vízben feloldott, néhány percig kevergetve főzött, majd langyosra hűtött zselatint. A tésztára simítjuk, vizes késsel szépen elegyengetjük a tetejét, és néhány órára jégbe hűtjük. Kockákra vágva rakjuk tálra. Meghinthetjük a tejszínt még csokoládé ízű tortadarával, illetve reszelt csokoládéval is, úgy még különlegesebb.
Sajtrolád
Hozzávalók: 30 dkg edami sajt, 15 dkg gépsonka, 10 dkg vaj, 4 db főtt tojás, 2 db tejszínes krémsajt (nem tubusos, hanem tömlős), kevés só, snidling.
A tojást és a sonkát apró kockákra vágjuk, belekeverjük a többi hozzávalót. Lehet, hogy sózni nem is muszáj, mert a sonka és a sajt is sós. A sajtot kicsit felmelegítjük mikróban, sütőben vagy meleg vízben. Ezután 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk (úgy lehet nyújtani, mint a tésztát). A masszát rákenjük a sajtra, és feltekerjük.