hirdetés

Partnereink

Nem mindegy, hogyan tároljuk az élelmiszereket

hirdetés

Nem mindegy, hogyan tároljuk az élelmiszereket

Sokan kérdezik meg, miért nem marad meg frissen a megvásárolt zöldség, mikor eltettük őket a hűtőszekrénybe. A hűtőszekrény sok mindenre kiváló, de például a paradicsom tárolására alkalmatlan. Ez a zöldségféle érzékeny a hidegre, s hatására elveszíti az aromáját.

 

hirdetés

Ezen kívül az érett paradicsom etileket bocsát ki, amely a többi zöldséget megrohasztja. Ugyanígy figyelnünk kell egyéb élelmiszer tárolására is. Íme néhány zöldség és élelmiszer tárolási tippjei:

 

Krumpli tárolása

A krumplit 4-8 C fokon tároljuk, lehetőleg száraz és sötét helyen. Ne csomagoljuk fóliába, műanyag zacskóba, mert hamar átnedvesedik és megrohad. A fénytől zöld foltok keletkeznek rajta, és így már nem fogyasztható, mert ártalmas szolanint tartalmaz.

Megfagyott élelmiszerek

Ha a fagyasztott élelmiszereken barnásvörös, vagy fehér elszíneződéseket tapasztalunk, akkor ezek fagyásra utalnak. A foltok nem teszik tönkre az ételt, mert a rágós, száraz és íztelen részeket ki lehet vágni, de legjobb, ha helyesen mélyhűtünk. A lefagyasztott étel csomagolása legyen páramentes, simuljon szorosan a termékre, és kifogástalanul zárjuk le. Használjunk fóliaforrasztót, abban nem csalódunk.

Fűszerek tárolása

A fűszereket egyszerűen és sikeresen tudjuk tárolni, ha hidegre, sötétre és száraz helyiségbe helyezzük el őket. Fényvédő üveg mögött vagy acél- illetve műanyag dobozban érzik magukat a legjobban. A papír vagy műanyag zacskó viszont beengedi a nedvességet, bennük a fűszerek igen rövid idő alatt elveszítik zamatukat, aromájukat.

Penészes kenyér

Ha penészfoltot fedezünk fel a kenyéren, ne vágjuk ki, hanem az egész kenyérdarabot dobjuk el. A penészes kenyértartót ecetes vízzel mossuk ki, különben az újabb kenyér is megpenészedik.

Melegített konzerv ételek

Megrongálódott dobozú, felfúvódott vagy rosszul lezárt üvegű konzerv-ételeket, esetleg olyat, ami kinyitás közben kispriccel ne fogyasszunk. Botulin nevű méreg lehet benne, amelynek hatása akár halálos is lehet.

Vöröshagyma tárolása

A vöröshagyma akkor alkalmas tárolásra, ha a nyaka zárt és a takaró levelek szárazak. Padláson, raktárban, kamrában is eltarthatjuk, mert a vöröshagyma nem érzékeny a fagyra. Télen, az átfagyott hagymát nem szabad bolygatni. Ha viszont megmozgattuk, akkor rövid időn belül fel kell dolgozni, mert különben megrothad.

Káposzta tárolása

Az egészséges fejeket mindig torzsával lefelé, egymás mellé kell állítani, műanyag vagy faládába, a ládákat egymásra lehet tenni, de a levegő áramlását biztosítani kell. A fektetett fejek sérülnek az összenyomódás miatt, és a párolgással keletkező víz nem tud távozni, ami gyors rothadást okoz.

Molyos élelmiszer

Ha bármilyen rovar, kártevő (moly, csótány, hangya, stb.) telepedett meg a tárolt élelmiszerben, akkor azonnal dobjuk ki a "fészket", majd fertőtlenítsük a helyiséget. A tárlóhelyet a jövőben tartsuk tisztán, rendszeresen ellenőrizzük, és biztosítsunk száraz, hideg klímát. A lisztet, a darát, a tészta- és dióféléket, a mazsolát mindig jól záró üveg, acél vagy műanyagtartókban tároljuk.

A gomba tárolása

Magas víztartalmuk miatt a gombák nagyon romlékony zöldségnek számítanak. Hűtőszekrényben konyharuhába csavarva tároljuk, de legfeljebb 2-3 napig. Ha a száruk vége kiszáradt az azt jelenti, hogy sokáig tároltuk, s ajánlatos kidobni.

Fokhagyma tárolása

A fokhagyma könnyen tárolható, ha ép, egészséges. Füzérbe vagy csokorba kötve a kamrában hónapokig elmarad.

Csokoládé tárolása

A 12-18 C fokon és száraz helyen tároljuk, akkor a keserű csokoládé akár évekig, a tejcsokoládé egy éven át élvezhetően eláll. Az ingadozó hőmérséklet hatására elveszíthetik élénk barna, vagy nyers színüket, ám ennek nincs minőségi vagy ízbeli következménye.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.24.

Ma Emma napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés