Különleges menü holnapra
hirdetés
Hétvégén több idő jut a sütésre és főzésre. Ilyenkor te is kipróbálhatsz néhány olyan receptet, aminek hétköznap nem futsz neki az időhiány miatt. A zöldségek megtisztításába, a desszert elkészítésébe bevonhatod a családtagokat is, így összeköthető a kellemes a hasznossal. Ha váratlanul betoppan hozzánk egy vendég, őt is megkínálhatjuk az elkészült finomságokkal.
hirdetés
Sült paprika- és paradicsomsaláta
Hozzávalók: 6 húsos zöldpaprika, 6 paradicsom, 2 gerezd apróra vágott fokhagyma, 3 ek. olívaolaj, 1 ek. borecet, törött bors, só.
Süssük meg a paprikát és a paradicsomot nyílt lángon. Ha felhólyagzik a bõrük, húzzuk le. Vegyük ki a paprika csutkáját, vágjuk ketté a paradicsomot, és vegyük ki a magos részét. Mindkettőt vágjuk vékony szeletekre. Rakjuk salátástálba. Keverjük össze az összes megmaradt hozzávalót, és öntsük a salátára.
Karfiolleves joghurttal
Hozzávalók: 1 karfiol (kb. 500 g), 1 fej vöröshagyma, 1/2 liter víz, 1/4 liter tej, 200 g joghurt, 2 evőkanál margarin, 2 evőkanál mandula, 1 evőkanál liszt, só, frissen reszelt szerecsendió, 1-2 szál petrezselyemzöld.
A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük és megmossuk. Vízben feltesszük főni, erős lángon felforraljuk, majd a hőfokot csökkentjük, az edényt lefedjük és kb. 8-10 perc alatt puhára főzzük. Miután a levet leöntöttük róla, mindkettőt félretesszük.
Ugyanabban az edényben a margarint közepes hőmérsékleten felolvasztjuk, majd a manduladarabkákat 1-2 percig pirítjuk benne. Ha elkészült, szedőkanállal kiszedjük és félrerakjuk. A hagymát megtisztítjuk, összevágjuk, és ugyanabban a margarinban azonos hőfokon 5 perc alatt puhára pároljuk. Lisztet, sót teszünk bele és jól összekeverjük. Hozzáadjuk a félretett főzővizet, és addig főzzük a levest, amíg be nem sűrűsödik. Levesszük a tűzhelyről, beletesszük a karfiolt és a joghurtot, majd az egészet pépesítjük. Ezután belekeverjük a tejet, és a levest közepes hőfokon felforrósítjuk, de már nem főzzük. Közben megmossuk a petrezselymet, felitatjuk róla a nedvességet és összevágjuk. A levest tányérokba merjük, pirított mandulával és petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Sonkával töltött tojás
Hozzávalók: 15 dkg sonka vagy füstölt tarja, 4 db tojás, 2 dl tejföl, 1 tubus majonéz, bors, citrom, mustár, só, 1 evőkanál margarin.
A tojásokat keményre főzzük, félbevágjuk. A sárgájukat kikaparjuk, és összekeverjük az apróra vágott vagy darált sonkával és a margarinnal. A majonézt összekeverjük a tejföllel, szükség esetén utána ízesítünk sóval, cukorral, citromlével, mustárral. Tálra rakjuk a fél tojásokat, megtöltjük a keverékkel. A kimaradt keveréket kis kúpokban ízlésesen közérakjuk, és az egészet leöntjük majonézzel. Lehűtve tálaljuk.
Cannelloni töltve
Hozzávalók: 8 csomag cannelloni (üzletben csomagolva készen kapható), 10 dkg darált hús, 1 evőkanál reszelt sajt, 2 evőkanál apróra vágott hagyma, 2 evőkanál tejszín, 3 evőkanál vágott paraj (vagy aprított petrezselyem), oregánó, 20 dkg paradicsom (hámozva, aprítva), 3 evőkanál paradicsompüré, 2 evőkanál vágott hagyma, 8 dkg gyalult sajt, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1/2 teáskanál cukor, só, morzsolt bazsalikom, bors
A tésztát hőálló tálba téve vízzel beborítjuk, és kis teljesítménnyel (325 W) 8 percig főzzük. Leöntjük róla a vizet. Összekeverjük a töltelék anyagait, és töltsük be a tésztacsövekbe. Elkészítjük a mártást: a paradicsomot, a pürét, a fűszereket robotgéppel elkeverjük, úgy, hogy a paradicsom összezúzódjon. A töltelékkel megtöltött tésztákat óvatosan hőálló tálba fektetjük, és ráöntjük a mártásunkat. Megszórjuk a hagymával, fokhagymával és a sajttal. 650 W-on 8-10 percig sütjük. Azonnal, forrón tálaljuk.
Mézeskeksz
Hozzávalók: 55 dkg liszt, 7 dkg méz csipetnyi só, 3 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 12 dkg vaj, 1 dkg szódabikarbóna néhány kanál víz.
A liszt kivételével az anyagokat összekeverjük, majd a lisztet is hozzáadjuk. Az összegyúrt tésztát 3-4 órán át pihentetjük, ezután 5 mm vastagra nyújtjuk. Kör vagy szögletes alakú formákkal kiszúrjuk, előmelegített sütőben sütjük.
Ötletekből sosem fogyunk ki, olvass el még néhány kihagyhatatlan receptet.