hirdetés

Partnereink

Ínycsiklandozó hagymalekvár mindenkinek

hirdetés

Ínycsiklandozó hagymalekvár mindenkinek

A vörös hagymáról valószínűleg nem mindenkinek a lekvár jut eszébe, azonban aki egyszer kóstolta a hagymalekvárt, az biztosan egy életre megszereti. A különleges édes, fűszeres íz nagyon jól illik a sültekhez, de nagyon kiadós reggeli lehet belőle pirítósra kenve. Hátránya, hogy igen időigényes az elkészítése, és amint az ismeretes a hagyma illata elég markáns, ezért jó, ha a szellőztetésről is gondoskodunk.

A lila hagyma világszerte nagy népszerűségnek örvend és gyógyhatásáról regéket zengenek. Sokan nem is gondolnák, mennyi tápanyagot, antioxidánst tartalmaz ez a növény, s emellett még baktérium- és vírusölő hatású illóolajokban is gazdag, ezért jól alkalmazható fertőzés, influenza, és más gyulladással járó betegség esetén. Nem utolsó sorban pedig nagyon finom. Készítsük el együtt, ezt a rendhagyó lekvárt, hogy többet fogyasszunk ebből az egészséges zöldségből. A befőttes üvegek nem csak kamránk méltó díszei lesznek, ajándéknak is kiváló. A hozzávalókat beszerezni nagyon egyszerű.

hirdetés

Nem lesz másra szükségünk, mint 2 kg lila hagymára, 2dl olajra, 4 evőkanál barna cukorra, 3 evőkanál balzsamecetre, sóra, borsra, vagy akár fahéjra, ízlés szerint. Az elkészítés, amint azt már említettem nem annyira nehéz, mint inkább időigényes, ezért a türelmetlenebbek inkább hozzá se kezdjenek. Egy jó könyv társaságában azonban gyorsan eltelik az a 2-3 óra, és higgyék el, megéri. Az előkészületek nem vesznek sok időt igénybe, hiszen csak a hagymát kell megpucolni és ízlés szerinti formába felszeletelni. Vághatjuk karikára, kockára, ízlés szerint. Az olajat és a cukrot helyezzük előbb az edénybe, így megfuttatjuk kicsit a cukrot.

A karamellszerű cukorra rádobjuk a lila hagymát és főzni kezdjük. Nem szükséges lefedni, de javallott jól megforgatni a cukros olajban. Nem kell folyamatosan kevergetni, ezért más tevékenységekkel is leköthetjük az időnket, s időnként megkeverni a rotyogó finomságot. Ez idő alatt akár a befőttes üvegeket is kiforrázhatjuk, esetleg díszíthetjük. Lekuporodhatunk a kedvenc könyv mellé, vagy akár karácsonyi díszeket is készíthetünk a ránk szakadt időben. A hagyma akkor készül el, amikor szinte teljesen karamelizálódott.

A kész lekvár barnás, sötétlilás színű, szemet gyönyörködtető, a levét is szinte teljesen lefőtte. Amikor már megfelelő állagú a lekvárunk, akkor ideje a fűszerezésnek is. Borssal, sóval ízesítjük, a balzsamecet pedig utánozhatatlan ízt kölcsönöz neki. A fűszerezés természetesen ízlés dolga, de jó, ha fokozatos, óvatosan bánunk az adagolással. Jobb, ha közben többször is megkóstoljuk. A hagymalekvár önmagában nagyon édes, sok fűszerrel változtathatunk ezen, de nem biztos, hogy érdemes. Az ünnepi ízek szerelmesei megbolondíthatják némi fahéjjal is, ami még érdekesebb ízt ad a finomságnak. Elkészíthetjük ajándékba is, ha egyedi, saját készítésű meglepetéssel szeretnénk lenyűgözni szeretteinket. Az Ünnepi asztalnál pedig ki is bonthatjuk az ízletes csemegét, különleges ízvilágot lopva a karácsonyi finomságokhoz. Nem utolsó sorban pedig a gyerekek szívesebben fogyasztják a zöldséget finom lekvár formájában. Készítsék el önök is és árulják el, milyen különleges fűszerekkel tették még finomabbá a lekvárt.

A zöldégeket nem csak lefőzve lehet eltenni télire, hanem szárított zöldségek formájában is, korábbi cikkünk erről is részletesen írt.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.24.

Ma Emma napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés