Lencseleves, babpogácsa, fokhagymás hal és trópusi turmix mára
hirdetés
Ha éhes vagy és könnyen elkészíthető laktatós ételeket szeretnél sütni-főzni, akkor íme néhány igazán jó tipp! Receptjeinket bátran elkészíthetik a kezdő háziasszonyok is.
hirdetés
Enni mindenki szeret. Ha meg valóban nagyon finom ételeket szeretnénk elkészíteni, nem is kell mélyen a pénztárcába nyúlnunk. Íme néhány receptötlet, amivel a mai napot is feldobhatod!
Virslis lencseleves
Hozzávalók: 25 dkg lencse, 2 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 1 vöröshagyma, 1 evőkanál mustár, 1 púpozott evőkanál finomliszt, 1 dl tejföl, 2-3 virsli, 1 csapott kiskanál só, fél mokkáskanál őrölt fekete bors, egy fél csokor petrezselyem.
Elkészítése: A lencsét átválogatjuk, megmossuk, 2-3 órára hideg vízbe áztatjuk. Ezután leszűrjük, lábasba töltjük és bő 1 liter vízzel felöntjük. Megsózzuk, a babérlevelet meg a megtisztított, finomra vágott hagymát beledobjuk. Fölforraljuk, majd lefedve, kis lángon kb. 35 perc alatt puhára főzzük. Mustárral ízesítjük, megborsozzuk, a zúzott fokhagymával fűszerezzük. A lisztet a tejföllel simára keverjük, a levest ezzel sűrítjük. Karikára vágott virslivel és felaprított petrezselyemmel még 2-3 percig forraljuk. A lencsével felszeletelt sárgarépát és petrezselyemgyökeret is főzhetünk.
Babpogácsa
Hozzávalók 8-10 pogácsához: 175 g áztatott tarkabab, 125 g barnarízs, 1 kis fej kockára vágott hagyma, 1 zúzott fokhagymagerezd, 3 evőkanál paradicsompüré, fél citrom leve, 2 kávéskanál szójaszósz, 1 kávéskanál olívaolaj, 1 kávéskanál dijoni mustár, 1 kávéskanál frissen reszelt gyömbérgyökér, só, őrölt feketebors.
Elkészítése: Friss vízben feltesszük főni a babot. 10 percig nagy lángon forraljuk, majd 30-40 percig takarékon főzzük, utána leszűrjük. Közben a rizst kétszeres mennyiségű vízben, fedő alatt 25 percig főzzük. Összekeverjük a babot, a hagymát, a fokhagymát, a szójaszószt, az olajat, a mustárt, a gyömbért, a citromlevet és a paradicsompürét. Belekeverjük a rizst és sóval, borssal ízesítjük. Az így kapott masszát fél órára hűtőbe tesszük, hogy egy kicsit összeálljon. Ezután a keverékből 8-10 pogácsát formázunk, és előmelegített sütőben 180 fokon (gázsütő 4-es fokozat) 20 percig sütjük. Félidőben megfordítjuk. Forró olajban is kisüthetjük, így 10 perc alatt elkészül, de tudnunk kell, hogy jóval energiadúsabbá és nehezebben emészthetővé válik. Burgonyával és zöldségekkel tálaljuk.
Fokhagymás tengerihal-filé
Hozzávalók: 1/2 kg fagyasztott szálkamentes tengeri halfilé (pl. tonhal), 2-3 dl tej, 2 evőkanál margarin, 3 gerezd fokhagyma, grill, vagy flekken fűszerkeverék, só, bors.
Elkészítése: A fagyos halat szobahőmérsékleten felengedjük, megszórjuk apróra vágott fokhagymával, tejjel leöntjük, úgy hogy ellepje, majd a páclével együtt a hűtőbe tesszük és 3-4 óráig állni hagyjuk. Ezután lecsurgatjuk a halszeletekről a tejet, fűszerkeverékkel meghintjük, szükség esetén borsozzuk, sózzuk. Teflonedényben megolvasztjuk a margarint, beletesszük a halat és fedő alatt, mindkét oldalán 2,5-2,5 percig puhára pároljuk (óvatosan fordítjuk meg őket, mert könnyen széteshetnek), majd a fedőt levéve, mindkét oldalát megpirítjuk.
Fekély- és epebetegeknek a fokhagyma magas illóolajtartalma miatt nem javasoljuk az étel fogyasztását. Cukorbetegek, szív- és érbetegek részére alacsony energiatartalma, kedvező zsírsav-összetétele miatt különösen ajánlott a tengeri hal fogyasztása. Ezenkívül a fokhagyma kedvezően hat az érrendszerre és a vérnyomásra.
Trópusi turmix
Hozzávalók: 3 karika lecsöpögtetett konzervananász (10 dkg), 2 evőkanál joghurt (5 dkg), 2 evőkanál méz (4 dkg), 1 zöldcitrom,1 másfél centis, friss gyömbérdarab, 1 dl szénsavmentes ásványvíz, 1 kávéskanál kókuszreszelék (½ dkg).
Elkészítés: A lecsöpögtetett ananászt apróbb darabokra vágjuk, és beletesszük a turmixgépbe. Hozzákanalazzuk a joghurtot és a mézet, majd ráreszeljük a megmosott zöldcitrom héját, ujjainkon átszűrve pedig belefacsarjuk a gyümölcs levét is. A gyömbérdarabbal sincs sok macera: krumpli hámozóval megtisztítjuk, aztán a reszelő nagy lyukú oldalán belereszeljük a gépbe. Mielőtt megnyomnánk a gombot, az ananászos egyveleghez hozzáöntjük az ásványvizet és a kókuszreszeléket is. A kész turmixot pohárba töltjük.