5 recept, amit mindenképp ki kell próbálj!
hirdetés
Az angol kutatókra jellemző, hogy olyasmiket is tesztelnek, amire mi nem is gondolnánk. Gondoltál volna arra, hogy az egyik tudós fejéből az az ötlet pattan ki, hogy „vajon 100 ételből melyik az az 5, amit a legjobban szeretnek”? Ugye hogy nem. Pedig az egyiknek tényleg ez jutott eszébe.
Úgyhogy neki is állt egy londoni kutatócsoport annak, hogy 1000 kísérleti alany és 100 étel megkóstolása alapján összegezze, melyek voltak a legkedveltebb fogások. Íme az 5 befutó, persze mi a receptet is megsúgjuk.
hirdetés
Szardíniás rizssaláta
Hozzávalók: 150 g rizs, bors, 50 g zöldborsó, só, 2 doboz olajos szardínia, kevés sáfrány, 2 paprika, kiskanál cukor, 1 csipetnyi majoránna, 3 kanál citromlé, 1 csipetnyi őrölt paprika.
Elkészítés: A rizst sós vízben 20 percig főzzük. A paprikákat megtisztítjuk, majd vékonyan fölszeleteljük, a zöldborsót pedig sós vízben 10 percig főzzük. A szardíniákat kivesszük az olajból, és feldaraboljuk. 3 kiskanál szardíniás olajat összekeverünk a citromlével, a cukorral, piros paprikával, majoránnával, a sáfránnyal, csipetnyi sóval és borssal. A rizst leszűrjük, majd hideg vizet engedünk rá, hozzáadjuk a leszűrt zöldborsót, a paprikát, a szardíniát, majd a korábban elkészített olajos–fűszeres szószt is ráöntjük.
Húsgombóc citrommártással
Hozzávalók: 1/2 kg darált hús, 1-2 hagyma, 2 tojás, 1 mokkás kanálnyi majoránna, 1 evőkanál zsemlemorzsa, törött bors, só, olaj a sütéshez, 1 citrom leve, 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, 1 dl hideg tej, reszelt citromhéj, késhegynyi cukor.
Elkészítés: Tisztítsuk meg jól a hagymát és főzzük meg sós vízben, majd szűrőben csurgassuk le. Daraboljuk fel, és keverjük össze a darált hússal, tojással, majoránnával, zsemlemorzsával, törött borssal és sóval. Készítsünk belőle közepes nagyságú gombócokat. Bő olajban süssük ki. Tegyük melegített tálra piramis alakban, és öntsük le a citrommártással: készítsünk világos rántást a vajból és a lisztből. Ezután vegyük le a tűzről, és állandóan keverve öntsük hozzá a tejet és a citromhéjat. Tegyük vissza a tűzre, és lassan főzzük fel. Sózzuk meg, és addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd, majd keverjük bele a citrom levét. A húsgombóchoz natúr krumplit készítünk.
Szőlővel és túróval töltött kosárkák
Hozzávalók (6 darabhoz): 350 g édes linzertészta, 225 g (1 csésze) túró, 200 g vörös szőlő, felezve (esetleg kimagozva), 150 ml tejszínhab, 4 evőkanál sárgabaracklekvár, 2 evőkanál porcukor, 1 evőkanál víz, 1/2 kávéskanál tiszta vaníliaaroma.
Elkészítése: A sütőt előmelegítjük 200 fokosra (gázsütőn 6-os fokozat). A tésztát kinyújtjuk és kibélelünk vele 6 mély, 9 cm-es, hullámos peremű kis sütőformát. Megszurkáljuk az alapjukat és kibéleljük sütőpapírral. 15-20 percig sütjük, míg a tészta megpirul, és teljesen átsül. Kiszedjük a formákból, és rácson hagyjuk kihűlni.
Közben egy tálban összekeverjük a túrót a tejszínhabbal, a vaníliaaromával és a porcukorral. A masszát szétadagoljuk a tésztakosárkákba. Elegyengetjük a felületüket, és a tetejükön elrendezzük a szőlőket. A sárgabaracklekvárt átszűrjük egy edénybe, hozzáadjuk a vizet, és kevergetve addig hevítjük, amíg egyenletes nem lesz. Ezután rámerjük a szőlőre és hagyjuk kihűlni.
Baba–rózsaszín koktél
Hozzávalók: 3 cl vodka, 2 cl eper–, málna– vagy ribizli– szörp, 2-3 cl friss tejszín
Elkészítés: Az alkotóelemeket shakerben jéggel alaposan összerázzuk, majd hűtött koktélos pohárba szűrjük. Egy szem cseresznyével vagy eperrel díszítjük.
Brokkolis csirkesaláta
Hozzávalók: 300 g brokkoli, 300 g csirkemell, 20 g csigatészta, tejföl, só, bors, 1 gerezd fokhagyma, citromlé.
Hozzávalók: A brokkolit virágjaira szedve vízben megfőzzük, a csirkemellet kockára vágjuk és egy kis olajon fehérre sütjük. A csigatésztát vízben megfőzzük, a tejfölhöz hozzányomjuk a megtisztított fokhagymát és enyhén megsózzuk. Egy tálban összekeverjük a brokkolit, a csirkét és a tésztát, kicsit megborsozzuk, meglocsoljuk citromlével, és a kiporciózott adagokra tejfölös szószt öntünk.