Egyszerűen elkerülhető a karácsonyi hízás
hirdetés
Karácsonykor bizony felszaladnak a zsíros ételektől a kilók. Három lehetőségünk van, hogyan kerüljük el a nagy súlytöbbletet: karácsonyi menü előtt, után vagy épp helyette készítsük el ezeket a remek, ugyanakkor kalóriaszegény ételeket.
Megosztunk veled néhány olyan kalóriaszegény étel receptjét, amit végülis a karácsonyi asztalra is kitehetsz!
hirdetés
Fűszeres hal
Héjában megfőzünk 20 dkg burgonyát, majd meghámozzuk, felszeleteljük. Apróra vágunk 5 dkg répát, 5 dkg gombát, 5 dkg brokkolit, 3 zöldhagymát. Nagyobb darab alufóliát kicsit megolajozunk, rárakjuk a krumplit, erre 15 dkg tengeri halfilét, a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk 1 ek petrezselyemmel, 2 tk citromlével, és becsomagoljuk. 180 C-fokon tizenkét percig sütjük.
Paradicsomos húsgombóc
Összedolgozunk 10 dkg darált marhahúst, 1 ek felaprított hagymát, egy tojásfehérjét, 2 tk zsemlemorzsát, sóval, borssal fűszerezzük, és kis golyókat formázunk belőle. Meghámozunk 20 dkg krumplit, feldaraboljuk. 1 tk olajon megpirítunk egy fej felaprított hagymát, hozzáadjuk a krumplit, felöntjük 1,5 dl zöldséglevessel, puhára pároljuk. Ráöntünk 15 dkg darabolt paradicsomot, beletesszük a húsgolyókat, és tíz percig főzzük.
Spenótos-juhsajtos spagetti
Megfőzünk 5 dkg spagettit. Feldarabolunk egy gerezd fokhagymát, egy paradicsomot, egy zöldhagymát. Megmosunk 15 dkg spenótot, és két percig pároljuk, összevagdaljuk. Serpenyőben 1 tk olajon megpirítjuk a fokhagymát, hozzáadjuk a spenótot, megsózzuk. Hozzákeverjük a tésztát, rászórjuk a paradicsomot, a hagymát, 1 ek felaprított bazsalikomot és 2 ek juhsajtot. Sózzuk, borsozzuk.
Karalábé hallal
Meghámozunk egy karalábét, vékony szeletekre vágjuk, és 1,5 dl zöldséglevesben négy percig pároljuk két szál felkarikázott zöldhagymával együtt. Besózunk 12 dkg tengeri halfilét, megborsozzuk, citromlével meglocsoljuk, és a karalábéra fektetjük. Lefedve tíz percig pároljuk. A lébe keverünk 1 ek tejfölt, 2 ek felaprított petrezselymet. Lereszelünk 15 dkg burgonyát, 1 tk olajon kis lepényeket sütünk belőle. A halhoz kínáljuk.
Paradicsomos csirke
Megpirítunk 1 ek felaprított hagymát 1 tk olívaolajon. Hozzáadunk 15 dkg darabolt paradicsomot, fél kockákra vágott paprikát, felöntjük 1 dl zöldséglevessel, és öt percig főzzük. Sóval, borssal, oregánóval ízesítjük. Megsózunk, megborsozunk 10 dkg csirkemellfilét, tűzálló tálba te tűzálló tálba tesszük, ráöntjük a szószt, és a sütőben 180 C-fokon huszonöt percig sütjük. 10 dkg sült krumplit adhatunk hozzá.
Sajtos krumplileves
Megpirítunk 1 ek felaprított hagymát 1 tk olajon. Hozzáadunk 15 dkg kockákra vágott burgonyát, egy összezúzott fokhagymát, 3 ek felaprított petrezselymet, és megpirítjuk. Felöntjük 4 dl zöldséglevessel, hozzáadunk feldarabolva két kis répát, 4 dkg zellert, két szál zöldhagymát, egy babérlevéllel ízesítjük, tizenkét percig főzzük. Végül 10 dkg felkarikázott cukkinit is belekeverünk, még öt percig főzzük. 1 ek parmezánnal megszórva tálaljuk.
Spárga sonkával
Főzz ki fél kiló zöld spárgát, majd locsold meg 2 teáskanál balzsamecettel. Hagyd állni két órát, majd tedd szűrőbe, és hagyd jól lecsorogni. Dobozold be, és tedd a hűtőbe. Vigyél mellé 6 dkg hajszálvékonyra vágott sovány főtt sonkát.
Töltött paprika
Vájj ki egy zöldpaprikát. Keverj el 13 dkg lecsöpögtetett konzerv kukoricát kevés citromlével, evőkanál frissföllel és vágott petrezselyemmel. Töltsd meg vele a paprikát.