Gombaőrület a konyhában! Készíts te is gombás ételeket!
hirdetés
A gomba az egyik legnépszerűbb alapanyag a magyar és a nemzetközi konyhában. Előszeretettel készítünk gombalevest, gombaragut, töltött gombát vagy épp gombasalátát. Más nemzetek is ugyanúgy odavannak a gombáért, hiszen a vegetáriánusoknak, húsevőknek egyaránt megfelelő!
Összeállítottunk egy recepttárat, ami kimondottan gombás ételekből áll. Próbáld ki őket te is, legyen szó akár reggeliről, akár ebédről vagy épp vacsoráról.
hirdetés
Csípős gombasaláta
Hozzávalók:
Egy üveg gomba (apró), 1 hegyes erős paprika, 2 ek 20 %-os ecet, 1 kk só, 1 kk cukor, késhegynyi őrölt bors, 2 ek petrezselyemzöld, 1 ek olaj, Vegeta.
Elkészítés:
A gombát megtisztítjuk, majd vegetás vízben puhára főzzük, majd hűlni hagyjuk. A hegyes erős paprikás karikákra vágjuk, a gombához adjuk, majd rátesszük a cukrot, a borsot, ráöntjük az ecetet és kb 1 dl vizet. Beleszórjuk a petrezselyemzöldet, leöntjük az olajjal és az egészet átkeverjük. Jól behűtve tálaljuk.
Gombás bruschetta
Hozzávalók:
4 szelet kenyér, 2 fokhagyma gerezd, kevés olívaolaj, 2 paradicsom, 1 apróra vágott vöröshagyma, 2 ek bazsalikom, 2 ek apróra vágott petrezselyem, 1 tk citromlé, só, bors ízlés szerint, 15 dk gomba
Elkészítés:
A kenyérre csepegtessünk olívaolajat és tegyük be a sütőbe pirulni. Készítsünk a szeletekből pirítóst. Közben a paradicsomot és a gombát aprítsuk nagyon pici kockákra és keverjük össze a fűszerekkel és ízesítőkkel, majd dinszteljük kb 15 percet. Ha a pirítós elkészült, dörzsöljük be fokhagymával, és halmozzunk a tetejére a szalszából.
Gombás farka
Hozzávalók:
1 marhafarok, 10 dkg füstölt szalonna, 15 dkg zsír, 8 dkg vöröshagyma, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg gyökér, 4 dkg liszt, 2 g őrölt bors, 1 tk szemesbors, mustár, 1 leveskocka, 25 dkg erdei gomba, 2 babérlevél, 2 dl tejföl, 1 citrom, cukor, só, páclé.
Elkészítés:
A leveskockából egy csésze vízzel húslevest készítünk. A farkat hártyáitól megtisztítjuk, az ízeknél feldaraboljuk, kevés zsíron körbesütjük, a húslevessel locsolgatva pároljuk. Zsírban kisütjük a kockázott szalonnát, megpirítjuk a hagymát, a karikákra vágott zöldséget, illetve a felcikkezett gombát, babérlevéllel, citromlével felforraljuk és puhára pároljuk. Liszttel megszórjuk, barnára pirítjuk, a húsra öntjük és babérlevéllel, törött borssal puhára pároljuk és tejfölözzük.
Cseszneki gombás gombóc
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 25 dkg liszt, 1 ek búzadara, 2 ek olaj, 1 tojás, fél kk só, 1/2 kg gombapaprikás, 3 dl tejföl, 1 ek liszt.
Elkészítés:
A burgonyát héjában megfőzöm és áttörjük. Összegyúrjuk az olajjal, a liszttel, darával, sóval és egy tojással. Fél centi vastagra kinyújtjuk és 8x8 cm-es kockákra vágjuk. A gombapaprikásból kiszedjük a gombákat és jó apróra metéljük. Ebből aztán mindent négyzetbe teszünk egy fél evőkanállal, sarkait összefogjuk és gombócokat formálunk. Sós vízben addig főzzük, míg feljön. A paprikás szaftjából a tejföllel, liszttel és 2 deci vízzel paprikásszaftot készítünk és ezzel öntjük le a tálra szedett gombócokat.
Cseszneki palacsinta
Hozzávalók:
20 sós palacsinta, 40 dkg gombapörkölt, 2 pohár tejföl, 2 dkg vaj, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, só, bors.
Elkészítés:
A gombapörköltet lecsepegtetjük, és apróra vágjuk, majd kevés sóval és borssal megpirítjuk. Betöltjük a palacsintákba. A palacsintákat egy kivajazott tűzálló tálba tesszük, leöntjük a tejföllel elkevert paprikás szaft felével és előmelegített sütőben mintegy 20 percig sütjük. Ekkor a szaft másik, felmelegített felét ráöntjük. Paprikakarikákkal és paradicsomszeletekkel díszítve forrón tálaljuk.