3 tradicionális karácsonyi recept a nagyvilág konyhájából
hirdetés
Már csak hetek kérdése és végre elérkezik az év legszebb ünnepe, a Karácsony. Mi ilyenkor jellemzően halászlét, töltött káposztát és bejglit teszünk az asztalra, hiszen ezek a finomságok képezik a tradicionális magyar karácsonyi menü kulcselemeit. Idén arra gondoltunk, hogy szétnézünk más népek hagyományos ünnepi fogásai közt is és most szeretnénk nektek bemutatni a kutakodásunk során talált legjobb recepteket.
Szerezz meglepetést a szeretteidnek szenteste alkalmából és szolgáld fel nekik az alábbi ínyencségek egyikét (vagy mindegyikét)! Készítsd el te is francia előételből, osztrák főételből és német desszertből álló nemzetközi karácsonyi menünket!
hirdetés
Előétel: Serpenyőben sült libamáj – Foie gras (Franciaország)
A francia konyha jellegzetes alapanyaga, a hizlalt libamáj képviseli a gasztronómiai kifinomultság csúcsát. Jellegzetes íze és vajszerű állaga mindenkit a kulináris élvezetek csúcsára repít. Lássuk hát, hogy milyen isteni előételt készítenek belőle pezsgő hazájának lakosai!
Hozzávalók: - 1 nagyobb méretű libamáj - Liszt - Só - Bors - Olaj a sütéshez
Elkészítés: A megtisztított libamájszeletek mindkét oldalát besózzuk és borsozzuk, majd megszórjuk őket liszttel. Egy serpenyőben olajat forrósítunk és átsütjük a szeleteket. A jól átsült húsok hívei vágják vékonyabb szeletekre a libamájat.
Főétel: Gesztenyével töltött pulyka – Pute gefüllt mit Kastanien (Ausztria)
Hozzánk hasonlóan, az osztrák szomszédaink is úgy tartják, hogy újévkor tilos baromfit enni, hiszen ezek a jószágok hátrafelé kaparnak, ami az új esztendőben lemaradást okoz. Talán épp ez az oka annak, hogy a karácsonyi főételeik főleg szárnyasokból készülnek.
Hozzávalók: - 1 db konyhakész pulyka (körülbelül 5 kilós) - 25 dkg zsír - 30 dkg bacon - 60 dkg sertésapróhús finomra darálva - 10 dkg vaj - 1 kg gesztenyemassza - 3 db tojás - 3 db tejbe áztatott és kinyomkodott zsemle - Só - Fehér bors - Szerecsendió
Elkészítés: Első lépésként a pulyka hasüregét bedörzsöljük alaposan sóval és állni hagyjuk, amíg a tölteléket elkészítjük. A töltelékhez egy tálban habosra keverjük a vajat a tojásokkal, majd hozzáadjuk a sertéshúst, a gesztenyét és a zsemléket. Megszórjuk a fűszerekkel és jó alaposan összedolgozzuk. Ezt követően a masszát beletöltjük a korábban besózott hasüregbe, elegyengetjük és cérnával összevarrjuk. A megtöltött pulykát egy kizsírozott tepsibe fektetjük és meglocsoljuk forró zsiradékkal. Középmeleg sütőben annyi órán át sütjük, ahány kilós a pulyka. Sütés közben néha még meglocsoljuk egy kis forró zsiradékkal, ne hogy kiszáradjon.
Desszert: Gyümölcskenyér – Weihnachtsstollen (Németország)
Finom gyümölcsök, ínycsiklandó marcipán, illatos fűszerek és egy kevés frissen hullott hóra emlékeztető porcukor. Ezekkel a szavakkal foglalhatnánk össze a németek tradicionális kalácsának a receptjét. Ugye kíváncsi vagy, hogy hogyan készül?
Hozzávalók: - 50 dkg liszt - 4 dkg friss élesztő - 7 dkg cukor - 75 ml langyos tej - 20 dkg puha margarin - 10 dkg olvasztott margarin - 25 dkg mazsola - 3 dkg kandírozott citromhéj - 2 dkg apróra vágott mandula - 1 db citrom reszelt héja - 20 dkg marcipánmassza - 2 tk rum - 3 ek sütőrum - 2 csepp mandula aroma - Kevés porcukor
Elkészítés: Egy nagy tálba töltjük a lisztet, a közepébe mélyedést készítünk és bele öntjük a langyos tejet. Belemorzsoljuk az élesztőt, teszünk hozzá kevés cukrot és hagyjuk felfutni. Ezt követően hozzáadjuk a cukor többi részét, a puha a vajat és a sót és egy órán át kelesztjük. Eközben a mazsolát összekeverjük az apróra vágott kandírozott citromhéjjal, a mandulával, a reszelt citromhéjjal, a sütőrummal és a mandularomával. Hagyjuk a keveréket állni, míg a tészta megkel. A marcipánt kézzel összedolgozzuk a rummal és annyi cukorral, hogy formázható masszát kapjunk. Sodrófával körülbelül 30 cm hosszú és 4 cm széles lapot nyújtunk belőle. A megkelt tésztát egy lisztezett munkalapon összegyúrjuk a gyümölcsös keverékkel és 30x15 cm nagyságú téglalapot nyújtunk belőle. A marcipánt a közepére helyezzük, a tészta két oldalsó rövid szélét behajtjuk, a két hosszú szélét pedig egymásra borítjuk. Sodrófával kicsit lelapítjuk a közepét, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és további 20 percig kelesztjük. Ezt követően 170 fokos sütőben egy órán át sütjük. Mikor elkészült még melegen megkenjük olvasztott margarinnal és megszórjuk porcukorral. Ha az italok terén is szeretnél a nemzetközi konyha tradicionális karácsonyi finomságai közül válogatni, akkor mi az olasz prosecco-t javasoljuk!