hirdetés

Partnereink

Te tudod, mit jelent az al dente vagy a bardírozás? Gasztro lexikonunkból kiderül!

hirdetés

Te tudod, mit jelent az al dente vagy a bardírozás? Gasztro lexikonunkból kiderül!

Abálás, blansírozás, derítés – Te érted milyen konyhai műveletek ezek? Ha nem vagy tisztában minden fogalommal, ami a konyhai szakértelmed fejlődését segítené, akkor használd gasztro lexikonunkat, amiben jópár fontos kifejezést elmagyarázunk, megmagyarázunk.

Ha nem szeretnél úgy járni, mint a párom, aki a káposzta párolása helyett bő olajban mondhatni „kirántotta” azt, akkor tisztázunk veled is néhány olyan eljárást vagy fogalmat, amiről érdemes tudnod, hogy pontosan mit jelent.

hirdetés

 

 

 

a la carte – étlap szerint, étlapról választva

abálás – forráspont alatt, akár hosszabb ideig is tartó folyamatos 90 °C-on történő főzés

al dente – nem puhára, hanem haraphatóra főzött tészta jelzője

állományjavítás, feljavítás – különböző mártások, krémlevesek, állományát, ízét tehetjük ezzel az eljárással finomabbá, krémesebbé, jobbá

áttörés – célja a különböző főtt anyagokat egyneműsítése, pépesítése, valamint a nemkívánatos anyagok eltávolítása

bain-marie – vízfürdő, az elkészült ételek melegen tartására szolgáló készülék

bardírozás – kisebb húsok, vadszárnyasok szalonnalapokkal történő sütés előtti burkolása

beforralás – hosszabb ideig tartó főzés, melynek célja a felesleges víztartalom eltávolítása. Pl. levesek beforralása, fűszerkivonat készítése

blansírozás – művelet, melynek segítségével valamely nyersanyag nemkívánatos szagát, ízét, héját el akarjuk távolítani, és ezért egy ideig főzzük; a nyersanyagokat forrásban lévő vízbe tesszük, pár percig forraljuk, és a léből kivesszük

boullion – lé; általában húslé vagy húskivonat, erőleves, de lehet zöldség, hal, vad, vagy másból főtt lé is

bundázás – bundázás során a különböző szeletelt alapanyagokat valamilyen masszába, vagy masszába és száraz morzsalékos anyagba mártjuk, ezután sütjük

derítés – egy tisztítási eljárás, melynek segítségével a levekben, levesekben lebegő apró, leszűrhetetlen anyagokat is eltávolíthatjuk, így a lé kristálytisztává, válik

etamin – szűrőruha

filé – a gerincről kétoldalt teljesen lefejtett hús, vagy teljesen csontozott, tisztított, szeletelésre előkészített hús

forrázás – rövid ideig tartó hőkezelés, nyersanyagok tulajdonságainak javítása érdekében; például hagyma csípősségének tompítása, paprika, paradicsom bőrének eltávolítása érdekében

főzés – olyan hőkezelési folyamat melynek során a nyersanyagot valamilyen folyadékban, legtöbbször vízben, hosszabb rövidebb ideig folyamatosan forraljuk

gőzölés – ebben az esetben a nyersanyagok egy gőzzel telített térben főnek, a folyadékkal nem érintkeznek; ez lehet akár egy fazék is, melybe a vízszint fölé egy lukacsos lemezt, rácsot helyezünk, és erre tesszük a párolandó anyagokat (lehet egy modern gőzpároló készülék is)

habarás – a folyadékkal, tejtermékkel csomómentesre kevert lisztet adjuk az ételhez, úgy, hogy előbb a forró étel egy részét belekeverjük a habarásba, majd ezt öntjük vissza az egész ételbe

infra sütés – a sütés őse, a parázson sütés, amit a modern technika az úgynevezett grill-készülékekben elektromos fűtőszálakkal helyettesít.

julienne – darabolási forma, gyufaszálszerű vékony metélt

kevés zsiradékban történő sütés – magas hőmérsékleten csak a minimális zsiradék hozzáadásával történik nyílt tűzhelyen

kiforralás – a liszttel sűrített ételek sűrítés utáni forralása a nemkívánatos lisztíz elkerülése érdekében

kigőzölés – pudingok, felfújtak készülnek ezzel a módszerrel, vagyis a pudingformát vízzel telt edénybe helyezzük, és azt zárt térben (sütőben) hevítjük

klopfolás – szeletelt húsok rostjainak lazítása un húsverő kalapács segítségével; a szeletelt hús ezáltal könnyebben sül, porhanyósabb, és formásabb lesz

lazítás – a melegkonyhai technológiákban gyakran szerepel lazítás, melynek a célja a készítendő étel, hús, felfújt, püré, krém könnyebb szerkezetűvé, levegősebbé tétele; leggyakrabban alkalmazott módja a kikeverés, habbá verés

legírozás – krémlevesek, mártások, tejszínnel, tojássárgájával való dúsítása

lisztes vaj – a lisztet a vajjal összegyúrjuk, és állandó keverés mellett tesszük az ételbe

montírozás – vajjal történő feljavítás, állományjavítás

pácolás – ízletesebbé, hosszabb ideig eltarthatóvá, porhanyósabbá teszi a húsféléket, esetleg zöldségeket

papillote – papírhüvely, amit szárnyasok csontjára húzunk, díszítésként, illetve kézzel történő megfogáshoz

parírozás – a húsok felületének zsírtalanítása, tisztítása

pirítás – nagyon magas hőmérsékleten, kevés zsiradékban történik, lényege, hogy a gyors kéregképződéssel akadályozzuk a víztartalom eltávozását

posírozás – nyersanyagok rövid ideig tartó, csak részleges, vagy félig főzését jelenti

rántás – felhevített zsiradékban lisztet az étel jellegéhez igazodó színűre pirítjuk, majd hideg vízzel csomómentesre keverve adjuk a sűrítendő ételhez

smizírozás – hideg aszpikos készítmények díszítését szolgálja, úgy, hogy a forma belső felét egyenletesen vékonyan bevonjuk aszpikkal, megfelelő módon dekoráljuk, majd beletöltjük a töltelék anyagot; dermesztés után a formából kiborítva a díszítés a forma külső felén látható.

sűrítés – jellemzően püré és krémleveseknél használatos eljárás, lényege, hogy a levest a benne főtt alapanyag áttörésével és a levesbe való visszakeverésével sűrítjük

tálalás – az elkészült ételeket adagolás után fogyasztásra kínáljuk, vagyis az eddig termékként szereplő "anyag" étellé, fogyasztási cikké, élvezeti termékké lényegül át; az ételt a megfelelő fajtájú, formájú, és hőmérsékletű tálalóeszközre helyezzük és a szükséges és ízléses díszítéssel dekoráljuk

tisztítás – a válogatott nyersanyagokról száraz, nedves, vagy mechanikai úton eltávolítjuk az ételkészítéshez szükségtelen részeket, szennyeződéseket

zárt légterű sütés – a hagyományosan sütőnek nevezett készülékben, zárt térben történő hőkezelés, melynek során a nyersanyag a levegő közvetítésével éri meg a szükséges hőmérsékletet

Te milyen kifejezéseket nem ismertél eddig ezek közül? Van olyan, amit ismersz, és itt nem szerepel? Oszd meg velünk!

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.24.

Ma Emma napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés