hirdetés

Partnereink

Fűszerolajok a polcon

hirdetés

Fűszerolajok a polcon

Az olajak közül a legértékesebbek a hidegen sajtolt olajak, de sajnos drágák és korlátozott a szavatosságuk. A finomított olajak olcsóbbak, hosszabb ideig eltarthatók és íz–semlegesek. Ugyanakkor hiányzik belőlük sok–sok egészséges összetevő.

Az olaj gyorsan megavasodik, ezért a felbontott üveget hűvös, sötét helyen tartsuk és lehetőleg hamar használjuk fel. Felbontás után 5-6 hétig tarthatók el, a finomítottak viszont kb. 6 hónapig. Az olajak izét fűszerekkel is megbolondjthatjuk, salátákhoz és öntetekhez nagyon finomak. Íme, néhány tipp:

hirdetés

Olívaolaj: Három különböző fajtája létezik, de a legértékesebb a szűz olívaolaj. Az olívaolaj védi az ereket és elősegíti az emésztést.

Dióolaj: Jellegzetes dió íze miatt ideális salátaöntetek készítéséhez.

Kukoricacsíra-olaj: Kukoricaszem csírájából állítják elő, ideális salátaöntetek készítéséhez. Jellegzetes, pikáns pattogatott kukorica ízt varázsol a salátákhoz.

Mogyoróolaj: Lágy ízű olaj, alkalmas sütéshez, főzéshez, különösen az ázsiai ételekkel harmonizál.

Szója és napraforgóolaj: Mindkettő semleges ízű, alkalmas salátákhoz, sütéshez, főzéshez.

Bazsalikomos olaj: Egy sima felületű üvegbe tegyünk pár levél friss bazsalikomot majd öntsük fel olíva olajjal. Elkészíthetjük napraforgó olajjal is. Zárjuk le jól és 2-3 hét elteltével használhatjuk is salátához, majonéz készítéséhez, pácoláshoz, főzéshez.

Currys olaj: Pár teáskanálnyi curry port keverjünk az olajba majd várjunk vele szintén pár hetet. Felhasználható tészta és zöldségételek készítéséhez.

Gyömbéres olaj: Pár szelet friss gyömbért tegyünk az olajba, majd egy kis idő elteltével használjuk a marhahúsok pácolásához, kevés szójaszósszal el is készíthetjük vele.

Narancsos olaj: Kíváló süteményekhez, amikbe citrom vagy narancs reszelt héját kérik. Ilyenkor a recept által megkívánt margarin felét ezzel az olajjal lehet helyettesíteni.

Mandulás olaj: Egy marék mandulával könnyedén meg lehet bolondítani az olíva olajat. Két hét alatt összeérnek az ízek, kiváló süteményekhez. Ilyenkor ezzel kell a fél margarin mennyiséget pótolni.

A fűszerolajok, ha szépen ízlésesen vannak elkészítve, akkor nemcsak kiváló ételkészítési alapanyag de kiváló és igen érdekes, és egyedi ajándék is tud lenni. Ajánlom mindenkinek, hogy ajándékozza meg ismerőseit, barátait a saját maga készített fűszerolajjal.

A fűszerolajok előnyei

Dietikus szempontból a gyógynövényes olajok használatának két fő jelentősége van.

Szervezetünk lényegesen több minőségi természetes olajhoz jut, amelyben nagy mennyiségű fontos esszenciális zsírsavak találhatók. Ezek a nélkülözhetetlen anyagok, ha elegendő mennyiségeben adagoljuk, javítja az ellenálló képességet, elősegíti a gyulladásgátló anyagok képződését. Az esszenciális zsírsavak az emberi szervezet sok fontos funkciójához szükségesek. Ismert tény, hogy népességünk nagy része inkább hiányával, és annak minden következményével szenved. Főleg a szigorú zsírszegény diétáknál fordulhat elő ez súlyos formában. A zsírszegény diétáknál fontos korlátozni a zsírjellegű olajok fogyasztását, de általában nem szükséges csökkenteni a növényi eredetű olajok bevitelét.

Közismert, hogy egy sor diétánál változtatni kell a megszokott étel összetételét. Így pl.: magas vérnyomással szenvedőknél csökkenteni kell a só mennyiségét. Ugyanakkor sótlan ételek fogyasztása nem felel meg étkezési szokásainknak, és "íztelen" lesz az étel. Kevésbé ismert, hogy valamilyen aromatikus anyag használata kellemes ízt adhat a sótlan ételeknek is. Csak azt kell megszokni, hogy só helyett az ételeknek más aromájuk lesz. Ez a tény dietetikus szempontból kedvező helyzetet teremt, hiszen a minőségi gyógynövényolajos aromákat mindenki használhatja, még diétázó betegek is.

A tudományos kutatások szerint egészségünk megőrzéséhez a fehérjéken, szénhidrátokon túl szükségünk van járulékos táp-, íz- és illatanyagokra is, mint például illóolajok, vitaminok, ásványi anyagok, szerves savak, keserű anyagok, glikozidok. Ezek legnagyobb részt a fűszernövényekben találhatók meg. Sajnos a „modern” konyha leginkább csak a káros hatású fekete borsot, csípős paprikát és konyhasót használja nagyobb mennyiségben, érdemes tehát megismerkednünk más fűszernövényekkel is, velük még az unásig ismert ételeinket is újjávarázsolhatjuk.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.24.

Ma Emma napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés