Zöldfűszeres-citromos csirkemell és joghurtos-kukoricás saláta
hirdetés
Aki egészséges életmódot követ, az gyakran választ húsként csirkemellet, köretként pedig salátát. A most megismertetett recepthez természetesen plusz köretként jöhet rizs vagy krumpli, de diétázóknak javasoljuk, inkább a saláta mellett döntsenek. Megéri!
A zöldfűszeres-citromos csirkemellhez és a saláta elkészítéséhez sem kell nagy főzőtudomány, mellesleg nagyon finom, könnyed ebédre tehetünk szert mindössze 40 perc alatt.
hirdetés
Amennyiben külön köretként krumplit vagy rizst is tálalnák, először ennek az előkészületeit kell elvégezni. Krumpli esetén hámozzuk meg a gumókat, mossuk meg, kockázzuk fel, majd enyhén sós vízbe téve alacsony lángon kezdjük el főzni. Ha majd megfő, szűrjük le, friss petrezselyemmel és egy-két kanálnyi margarinnal keverjük össze. Rizs esetén mossuk át a kimért adagot, majd friss vízben alacsony lángon főzzük félpuhára (fogkeményre). Ezután félrehúzva is megszívja magát a maradék vízzel. Szintén csak kevés sóval érdemes főzni.
Az idő alatt, amíg a köret fő, előkészíthetjük a húst. Két nagyobb csirkemellre lesz szükségünk, egyenként nagyjából 250 g-ra, amit óvatosan vágjunk ketté, hogy nagyjából 125-130 g-os, félujjnyi vastag szeleteket kapjunk.
A nyert szeleteket egy csipetnyi rozmaringgal, egy csipetnyi petrezselyemzölddel, egy csipetnyi sóval, egy gerezd apróra kockázott fokhagymával és négy kanálnyi olajjal készített fűszerkeverékkel egyenletesen kenjük be, majd tekerjük mindegyik köré egy nagyobb sütőpapírt. A sütőpapírra azért lesz szükség, mert amikor a serpenyőben a csirke sülni kezd, a ráégett fűszer többnyire megkeseredik, ezért ezt megelőzően sütőpapírral betekerve látunk neki a sütési műveletnek. Teljesen száraz, teflonbevonatú serpenyőt használjunk; vigyázzunk arra is, hogy a sütőpapír ki ne lógjon belőle, hiszen senkinek nem jönne jól egy váratlan tűzoltási akció. Legfeljebb két sütőpapírral betekert csirkemell szeletet süssünk egyszerre, 10 percen át. 2 percenként fordítsuk át a szeleteket papírostól a másik oldalukra. Ne ijedjünk meg, ha a papír megég. Vegyük félre őket, süssük meg a maradék két csirkemell-filét is. Amikor már azok is megvannak, visszatehetjük őket a serpenyőbe papír nélkül (fog engedni szaftot is, azt is öntsük rá), majd egy félbevágott citrom levével locsoljuk meg. Hirtelen fel fog sercegni, de abban a pillanatban már el is zárhatjuk alatta a tüzet.
Várhatóan eközben a köret is elkészült. A salátával nincs nagy feladat, kell hozzá egy fej lila és egy fej zöld fodros saláta, de megteszi helyettük a jégsaláta is. Ezeket falatnyi cafatokra kell tépni, és persze előtte vagy utána alaposan átmosni. Lecsepegtetés után fél konzerv kukoricát és egy kis pohár natúr joghurtot teszünk hozzá. Enyhén meg is sózhatjuk, de amúgy elhanyagolható. A saláta az ecetes salátaöntetektől eltérően a joghurttól nem fog összeesni, semleges ízét pedig az édes kukorica, valamint a savanykás tejtermék fogja feldobni.
Csirkemellhez további finom köretet kínáltunk egyik korábbi cikkünkben is, ami mindössze 5 perc alatt elkészül.