Használd fel te is a karalábé változatosan!
hirdetés
A karalábé magas vitamintartalma miatt méregtelenítő hatású. Vannak hajtatásra alkalmas fajták, amelyek rövid tenyészidejűek, hideg- és fényszegény körülményekhez alkalmazkodtak, valamint hosszabb tenyészidejű őszi-téli felhasználásra alkalmas fajták, amelyeknél lényeges szempont, hogy ne legyenek fásodára hajlamosak.
A karalábé (Brassica oleraceae convar. acephala var. gongylodes) a káposztafélék családjába tartozó zöldségnövény. Magas B1-, B2-, B6-, és C-vitamin (63 mg/100 g) tartalma miatt ajánlatos a nyers fogyasztása. Tartalmaz még kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, valamint meszet és foszfort is. Nem savanyítható, konzerválásra is alkalmatlan. Viszont egész évben termeszthető, és már tyúktojás nagyság elérésekor szedhető.
hirdetés
Ha eddig keveset használtad a főzéshez a karalábét, akkor itt az ideje, hogy beiktasd az étrendedbe ezt a nagyszerű zöldséget. Itt van két remek recept, az egyikben a karalábé dominál, a másikban pedig „sunyin” meglapul.
Szezámmagos karalábéfőzelék
Nagyon szeretem a karalábéfőzeléket, de igen ritkán készítek. Liszt nélkül szerettem volna főzni, ezért tettem bele szezámmagot, így nagyon különleges lesz.
Hozzávalók:
4 közepes db karalábé
2 ek kókuszolaj
2 teáskanál szezámmag
200 ml görög joghurt
1 csokor petrezselyem
1 kávéskanál só
bors ízlés szerint
2 csipet cayenne bors
1 dl víz
Elkészítés:
A karalábékat felkockázzuk, a kókuszolajon megpároljuk, fűszerezzük.
Felöntjük vízzel, ebben puhára pároljuk.
A joghurtot belekeverjük, és az aprított petrezselyemmel még kb. 2 percig rotyogtatjuk.
A megpirított szezámmaggal megszórjuk, és tálaljuk.
Almás-tormás hússaláta
Ha húslevest főzök, az azt jelenti, hogy 1-2 napon belül hússalátát vacsorázunk. Lehet, hogy furcsán hangzik, de nemigen szereti nálunk senki a húslevesben a húst. Viszont salátának elkészítve mindig hatalmas sikere van. Foghatjuk rá, hogy olyan, mint egy franciasaláta.
Hozzávalók:
30 dkg pulykahús (főtt)
30 dkg sárgarépa
20 dkg petrezselyem
1 kis db karalábé
1 kis db zeller
2 db alma
70 g majonéz
375 g tejföl
5 teáskanál ecetes torma
só ízlés szerint
1 teáskanál cukor (ízlés szerint)
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, kockára vágjuk, és sós vízben puhára főzzük, majd szűrőben jól lecsepegtetjük.
Míg a zöldségek főnek, apróbb darabokra vágjuk a főtt húst.
Felkockázzuk az almákat.
A majonézt összekeverjük a tejföllel, ízlés szerint sóval, pici cukorral és az ecetes tormával ízesítjük.
Minden hozzávalót összevegyítünk. Nem baj, ha a főtt zöldség még meleg, annál finomabbra érnek össze benne az ízek.
1-2 órára hűtőbe rakjuk.
Megjegyzés: A fentebb említett két recept mindegyike 4 főre való összetevőket tartalmaznak.