5 könnyű és modern étel kezdőknek
hirdetés
Nem kell megijednünk a sütéstől és főzéstől akkor sem, ha kezdő háziasszonyok vagyunk és kevés étel receptjét ismerjük. Ha nem akarunk minduntalan egyszerű és hagyományos ételeket az asztalra tenni, hanem ennél finomabb, mutatósabb és merészebb gasztronómiai remekműveket készítenénk, akkor itt az alkalom.
Ugyanis ezt az 5 receptet a kezdő konyhatündérek is szeretni fogják. Próbáld ki te is. Ha már néhányszor elkészítetted őket, akkor bátran kísérletezhetsz velük!
hirdetés
Kukoricás fokhagymakrémleves
Hozzávalók: 1-2 fej fokhagyma, 60 dkg (vagy 2 doboz konzerv) morzsolt kukorica,
2 dl tejszín és 1 kis pohár tejföl, 1 zöldségleveskocka, fél teáskanál szerecsendió.
Elkészítés: Ötujjnyi vizet felforralunk a leveskockával, majd puhára főzzük benne a megtisztított fokhagymát. Felöntjük a tejtermékekkel és beletesszük a fűszereket. Beletesszük a kukoricát is (ha konzerv, lecsöpögtetve) és 2-3 percig forraljuk. Felöntjük annyi vízzel, amennyivel elég lesz mindenkinek. Ne legyen sós, túl híg vagy sűrű.
Túrófelfújt
Hozzávalók: 3 édes kifli, 1–2 dl tej, 2 vaníliás cukor, 4 tojás, 0,5 kg túró, egy fél citrom haja, 4 evőkanál cukor, egy marék mazsola, só (1–2 kanál gríz).
Elkészítés: A kiflit felkarikázzuk, a tejben feloldunk egy vaníliás cukrot, majd a kifli– karikákat belemártjuk. Egy kivajazott jénai tál aljába szorosan egymás mellé tesszük. A maradék tejes kiflit a kemény habbá felvert tojásfehérjéhez tesszük. A tehéntúrót összekeverjük a cukorral, a mazsolával, a citromhéjjal, a vaníliás cukorral és a tojássárgákkal, majd egy kis sót is adunk hozzá. Amennyiben túl lágy a massza, hozzákeverünk 1–2 kanál grízet is. Ezt is hozzákeverjük a habhoz, majd a jénai tálba öntjük. Ezután 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és fél óráig sütjük.
Kínai halkockák rizzsel
Hozzávalók: 450 g tengeri hal, 3 sárgarépa, egy zeller, 2–3 színes paprika, egy póréhagyma, szójaszósz, olaj, egy citrom leve, 1–2 evőkanál paradicsompüré, só, bors (amennyiben találunk, tehetünk hozzá 100g babcsírát is).
Elkészítés: A tengeri halat kockákra vágjuk és sóval, borssal megfűszerezzük. A répát és a zellert megtisztítjuk, és vékony csíkokra vágjuk. A paprikákat alaposan megmossuk, magjait eltávolítjuk, és vékony csíkokra szeleteljük. Lehetőleg egy piros, egy sárga és egy zöld paprikát vágjunk fel. Kínai wok–ban (vagy tepsiben) olajat hevítünk, benne a halat fehérre blansírozzuk (megkapatjuk). Áttesszük egy edénybe, majd újabb felhevített olajba beletesszük a felvágott répát, zellert, póréhagymát és paprikát. Ha találunk babcsírát, azt is hozzáadjuk. Nem adunk a zöldségekhez vizet, szójaszósszal és citromlével locsoljuk meg. Folyamatos forgatás mellett hagyjuk félpuhára párolódni. Kis paradicsompürét adunk hozzá és ízlés szerint utána sózunk. Hozzáadjuk a félig megsült halat és együtt főzzük, hogy az ízek összeérjenek. Eközben fél kg rizst sós vízben megfőzünk, ezt tálaljuk a halas szósz mellé.
Gyömbéres sárgarépa
Hozzávalók: 40 g friss gyömbér, 1,5 kg fiatal gyenge répa, 20 g kristálycukor, 1 db zöld citrom, 1 csupor friss koriander, 30 g vaj
Elkészítés: A gyömbért megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk vagy reszeljük. A cukrot lábasban arany barnára pirítjuk, rátesszük a vajat majd az egészben hagyott sárgarépát és a gyömbért lefedve pároljuk. Sózzuk és 5 evőkanál vízzel felengedjük. A répák nagyságától függően 10-15 percig lassú tűzön pároljuk. A citrom héját vékonyan lehámozzuk és apróra vágjuk, 3 evőkanál citromlével és a koriander kétharmadával összekeverjük. Az elkészült sárgarépát összekeverjük a citromos keverékkel és a tetejét megszórjuk a maradék koriander zölddel. Tálalhatjuk fehérhúsú szárnyasok melle vagy önállóan vegetáriánus ételként is fogyaszthatjuk.
Thai húsgolyók
Hozzávalók: 80 dkg darált marhahús, 1 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, kis gyömbér, 1 evőkanál petrezselyem (apróra vágott), 1 evőkanál tejszín, 1 evőkanál olaj, 3 tojás, 20 dkg zsemlemorzsa, őrölt bors, só, olaj a sütéshez.
Elkészítés: A fokhagymát és a hagymát apróra vágjuk. Mély tálban összedolgozzuk a húst, a hagymát, a fokhagymát, a petrezselymet, a gyömbért, a tejszínt, 1 tojást, az olajat, és sóval, borssal ízesítjük. A masszából kis golyókat formálunk. Két tojást 1 evőkanál vízzel, sóval és borssal felverünk, a golyókat ebben, majd zsemlemorzsában megforgatjuk, majd serpenyőben megsütjük. Amikor kész, konyhai papírtörlőre szedjük, hogy felitassuk a zsiradékot.