Hétköznapi receptek kezdőknek
hirdetés
Bizonyára mindenki járt már úgy, hogy a kiszemelt recept végül nem sikerült, mert túl nehéz volt. Aki kezdő konyhatündér, kezdjen egyszerűbb ételekkel, persze ez nem jelenti azt, hogy nem lehet változatos étrendet összeállítani.
Részünkről mindent megteszünk, hogy a kezdő háziasszonyok is remekeljenek a konyhában. Fakanalakat elő, finom, könnyű ételek receptjei következnek!
hirdetés
Csőben sütött zeller
Szeleteljünk fel egy megtisztított zellert vékony szeletekre. Sós, citromleves vízben főzzük pár percig. Szűrjük le és tegyük egy kivajazott tűzálló tálba. 3–4 dl tejszínt keverjünk össze szerecsendióval, sóval, borssal, újhagymával, és zúzott fokhagymával. Öntsük fel vele a zellert, majd forró sütőben süssük pirosra.
Tormás krumpli leves
Egy fazékba forrósítsunk fel egy evőkanál margarint, tegyünk bele megmosott és összekockázott hagymát és pároljuk pár percig. Öntsük fel zöldség alaplével vagy vízzel és pár zöldség– leveskockát dobjunk bele. Megtisztított, feldarabolt burgonyát és tejszínt adjunk még hozzá. Fűszerezzük, őrölt fehér borssal, sóval. Főzzük legalább 15 percig. Ha a burgonya megpuhult, mixerrel pürésítsük, majd két három evőkanál tejszínes tormakrémmel dúsítsuk.
Elkészíthetjük burgonya - cékla változatban is. Ilyenkor a pürésítés után apró kockára vágott megfőzött céklát és tormakrémet keverjünk a levesbe.
Mézzel pácolt lazacnyárs
Egy keverő tálba tegyünk három evőkanál mézet, egy teáskanál őrölt köményt, egy citrom levét, egy evőkanál mustárt, egy csokor kakukkfüvet, valamint durvára darált borsot. Keverjük alaposan össze. A lazac filéket vágjuk nagyobb, körülbelül két centis kockákra. Bambusz– pálcára fűzzük fel váltakozva szeletelt citrommal és cukkínivel. Kenjük be alaposan a mézes páccal és tegyük hűtőbe egy órára. Egy nagy serpenyőben forrósítsunk fel vajat, tegyük bele a bepácolt nyársakat, majd süssük mindkét oldalát pirosra. Sütés közben kenegessük a megmaradt páccal. Kiváló köret hozzá a narancsos gyömbéres tarhonya.
Tepertőkrém
Mindössze 20 dkg sertéstepertőt és egy kis fej hagymát a húsdarálón ledarálunk, sót és paprikát teszünk hozzá, majd a borsot és mustárt. Kenyérre kenve, uborkával jó vacsora. Még finomabb, ha kevés szalonnát is darálunk a tepertőhöz.
Almás pite
Először is 40 dkg vajat 60 dkg lisztben elmorzsolunk, majd 20 dkg porcukrot és egy egész tojást hozzáadva összegyúrjuk. Hűtőben legalább 3 órát fagyasztjuk, majd két részre osztjuk. Az egyik részt egy kb. 30x30 cm-es tepsibe kinyújtjuk és villával megszurkálva egészen halvány rózsaszínre sütünk. 10 dkg almalekvárral megkenjük, majd kevés zsemlemorzsával vékonyan megszórjuk. Másfél kg almát megtisztítunk, a reszelő durvábbik részén lereszeljük, és ha nagyon leveses a levét kissé kinyomkodjuk. Ráterítjük a morzsával meghintett lapra és a tetejét fahéjas kristálycukorral megszórjuk, majd 10 dkg darált diót is szórunk rá. A tészta másik felét is kinyújtjuk és beborítjuk vele az almát, majd tojással megkenjük, és villával csíkokat huzigálunk rá négyzetrács alakban. Egy fél órán át, 190 C fokon sütjük. Kihűlés után kockára vágjuk.
Kávékülönlegességek
Manapság a kávénak számtalan elkészítési formája ismeretes. Sok országban sajátos módon főzik, ízesítik a keserű italt, és a receptek a származási hely nevét viselik. Ínyencek számára készíthetünk néhány különleges kávét is. Az angol kávéhoz például nem kell más, csak 1 dupla fekete kávé, 1 tojássárgája, valamint cukor ízlés szerint. Az alapanyagokat shakerben összekeverjük, csészébe öntjük, és szívószálat adunk hozzá. A belga kávéhoz az alábbi hozzávalók szükségesek: 1 dupla kávé, 1/2 mokkáskanál vanília, 2–4 cl amaretto likőr, narancshéjgerezd, tejszín, szegfűszeg a díszítéshez, cukor ízlés szerint. A kávéban jól elkeverjük a cukrot, hozzáadjuk a likőrt, a vaníliát. Felvert tejszínt teszünk a tetejére. A narancshéjjal és a szegfűszeggel díszítjük. Végezetül pedig jöjjön a mexikói kávé hozzávalói: 1 dupla kávé, 1 dkg kakaó, illetve 2 kiskanál cukor. A kávéban elkeverjük a cukrot és a kakaót. Nem teszünk rá tejszínhabot.
Sikeres kísérletezést mindenkinek!