Valentin-napi finomság: Gesztenyés pulykamell
hirdetés
A pulykahús egészséges és ismét reneszánszát élik a pulykás finomságok, ez nem véletlen, hiszen zsírszegény finomságokról beszélünk! Magyarországon a szív valamint az érrendszeri betegek száma nagyon magas. Hogy mi segíthet ezen? Mindenképp javíthat az étkezési szokások megváltoztatása valamint a zsírban gazdag ételek kerülése.
Ezek és egy kis sport a már kialakult állapot kezelésében nagyon pozitívan hatnak. A baromfihús, ezek közül is a pulykahús zsírszegény választás az étrendedbe remekül beilleszthető. A nap, mint nap fogyasztott táplálékok ötven százalékát az állati eredetű étkek adják. Bennük felellhetők azok a fehérjék, melyek az emberi szervezetnek az úgynevezett nélkülözhetetlen aminosavakat nagymértékben tartalmazzák. Fontos megjegyezni, hogy ezeket a szervezet más úton nem tudja előállítani, azaz azzal valamint annyival tud gazdálkodni, ami az ételből rendelkezésre áll. Mint már említettük a pulykahús ízletes, egészséges alternatíva. A szárnyasok húsai közt bizony a pulykahús, amely az ízletessége mellett a legkevésbé vált ki allergiát, valamint zsírszegény, fehérjében gazdag. A pulyka melle a legsoványabb húsok között van számon tartva, amely zöldséggel, vagy gyümölccsel együtt a csirkéhez hasonló étrendekbe javasolható. A combja alsó részében elcsontosodott inakra lehetünk figyelmesek, ezt jó, ha a tálalás előtt eltávolítjuk.
hirdetés
Pulykát egészben nem sűrűen sütünk, csak akkor, ha nagyobb vendégségre készülünk illetve ünnepekkor, nagy családi összejöveteleken. Az öt és fél illetve nyolc kilógrammos példány lefedés nélkül általában három vagy három és háromnegyed óra alatt készül el, amennyiben fóliába csomagoljuk két és fél, három óra szükséges hozzá 230 °C-on. Lehet a már megszokott módon, de lehet kissé átalakítva is készíteni őket. A lenti receptben próbáltuk megőrizni a hagyományos ízeket, de bele varázsolunk egy kis változatosságot is. Ideális Valentin-napra!
A pulykát gesztenyével töltöttük meg, azt egy kis darált sertéshússal gazdagítottunk. Lehet, már bevásároltál a vacsihoz, de ehhez a hagyományos menühöz, semmilyen különleges alapanyagra nem lesz szükséged.
Gesztenyés pulykamell
Hozzávalók négy személyre: 25 dkg gesztenye (egész), egy evőkanál margarin, húsz dkg darált sertéshús, egy tojás, fél dl tejszín, 4 nagy szelet pulykamell filé, három evőkanál olaj.
Elkészítési módja a következő: első lépésként a sütőt 200 C-ra melegítse elő. A gesztenyéket mosd meg, vagdosd be az aljukon keresztben a héjukat, és süsd, amíg szétnyílik a héja. Hámozd meg, és kevés sós vízben a margarinnal együtt párold puhára. A levét párologtasd el ezt követően, majd törd péppé krumplinyomóval. A következőkben a darált húst keverd el a tojással, a tejszínnel, sózd-borsozd, dolgozd össze a gesztenyével. A hússzeleteket mosd meg, töröld szárazra, terítsd ki, kissé ütögesd meg, töltsd meg a masszával, és tekerd fel. Tűzd meg fogvájóval, dörzsöld be sóval, borssal. Eztán a forró olajon körös-körül süsd szép pirosra a hústekercseket. Tedd tűzálló tálba, öntsd rá a sütésből visszamaradt olajat, kevés vizet, és alufóliával letakarva párold a sütőben körülbelül harminc percig. Időnként locsolgasd meg a szaftjával. Amikor a hús megpuhult, vedd le a fóliát, és még tíz perc alatt pirítsd meg. Sült hasábburgonyával vagy petrezselymes burgonyával körítve tálald. Egy adag: 340 kcal, jó étvágyad kívánunk!