Kacsamell, pulykacomb!
hirdetés
Általában minden egyes háziasszonyt örömmel tölt el, amikor elkészít valamilyen finomságot és abból pedig jól belakik az egész család. Nos, ez már eleve egy nagyszerű helyzet, hiszen bármelyik oldalon is legyünk mindenféleképpen nyerünk, mondhatni nyertes-nyertes felállás. Szeretnénk adni pár receptet, hogy az összes olvasónk családjában meg tudjuk teremteni ezt a nyertes-nyertes felállást.
Először is kezdenénk a pálinkás sült kacsamellel és combbal, petrezselymes párolt burgonyával. Már a neve hallatán is összefut a nyál a szánkban, hát még, akkor, amikor fogyasztjuk. Lássuk, hogy milyen hozzávalókra lesz szükségünk: 1 pecsenyekacsa melle és combja, só, frissen őrölt bors, 4 gerezd fokhagyma, 2 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 dl jó minőségű házi pálinka. A körethez pedig a következők szükségesek: 80 dkg egyforma közepes burgonya, 1 evőkanál szárnyas zsír, só, 1 csokor petrezselyem.
hirdetés
Miután ezek rendelkezésünkre állnak, neki is vághatunk. A kacsa mellét és a combját leperzseljük a szőrszálaktól, majd megmossuk és leszárítjuk. Ezek után sózzuk, borsozzuk, a zúzott fokhagymával bedörzsöljük, majd a meghámozott sárgarépát, fehérrépát, vöröshagymát nagyobb darabokra vágjuk, tepsibe szórjuk, sózzuk, borsozzuk és ráfektetjük a bőrös felükkel lefelé az előkészített kacsadarabokat.
Ezek után meglocsoljuk a pálinkával, aláöntünk egy deci vizet és alufóliával lefedve 180 fokos sütőben majdnem puhára pároljuk. Ekkor levesszük róla a fóliát és a forró sütőben piros-ropogósra sütjük. Közben pedig foglalkozhatunk a körettel. A meghámozott burgonyákat fél centi vastag karikákra szeleteljük, a forró zsíron megfuttatjuk, majd félig felöntjük vízzel, sózzuk és lefedve közepes tűzön félpuhára pároljuk. Végül megszórjuk az aprított petrezselyemmel és készre pároljuk, hogy a szaftja kicsit besürüsüdjön, de ne főjjön szét a burgonya. Már nincs is más hátra, mint a tálalás. A pálinkás sült kacsa mellét, combját a vele sült zöldségekkel és a párolt burgonyával körítjük. A házi készítésű csalamádét pedig fogyaszthatjuk mellé savanyúságként.
Pulykából se elég!
Tisztában vagyunk azzal is, hogy nem mindenki rajong a kacsáért, ezért választhatunk egy másik szárnyast, például a pulykát, sőt ehhez is tudunk egy remek receptet ajánlani. Ez pedig nem más, mint a zöldségágyon sült, tűzdelt pulykacomb petrezselymes burgonyával.
Nézzük, hogy mit is kell hozzá beszereznünk: 2 közepes alsó pulykacomb egészben, 12 dkg füstölt szalonna, só, frissen őrölt bors, 2 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 2 közepes fej vöröshagyma, 1 vastagabb cikk zellergumó, 1 evőkanál szárnyas zsír. Meg is volnánk ezzel a kurta listával, jöhet az elkészítés.
A megmosott, leszárított pulykacombokat éles, hegyes késsel több helyen felszúrjuk, majd a vékony csíkokra vágott füstölt szalonnával megtűzdeljük, és sózzuk, borsozzuk. Ezután a meghámozott sárgarépát, fehérrépát, vöröshagymát, zellergumót, nagyobb darabokra vágjuk és a zsírral kikent tepsibe szórjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd ráfektetjük az előkészített pulykacombokat, két deci vizet öntünk alá és alufóliával lefedve 180 fokos sütőben majdnem puhára pároljuk. Ez után leszedjük róla a fóliát és a forró sütőben pirosra sütjük. Oda kell figyelni a tálalásra is, erre pedig a következőt ajánljuk. Ha már elkészült a pulykacomb, akkor még forrón a petrezselymes burgonyával és a vele sült zöldségekkel tálalhatjuk. Minden kedves olvasónknak jó étvágyat kívánunk, reméljük, elkészítitek valamelyik itt olvasott receptet. Korábban is ajánlottunk receptet pulykával, érdemes azt is elolvasni, elkészíteni!