Receptek haladóknak
hirdetés
Hol vannak már azok az idők, amikor a nőknek az egyik legfontosabb dolguk volt az étel elkészítése, illetve a gyerekek nevelése? Mára ez nagy mértékben megváltozott, viszont szerencsére még mindig vannak nagyon lelkes háziasszonyok, akik szeretik finomságokkal elkápráztatni az egész családod. Ebben a cikkünkben szeretnénk kedvezni nekik, illetve az összes olyan embernek, aki szereti sütkérezni, ezt pedig néhány recept által tesszük meg.
Az első a libamell vadasan. Tisztázzuk először is le a hozzávalókat: 1kg. Libamellfilé, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, fél fej vöröshagyma, pár szem fekete bors, só, 1 evőkanál ecet, 2 babérlevél, 2 szem borókabogyó, 1 evőkanál libazsír, 2 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, 1 dkg cukor, 1 evőkanál mustár. Lényegében semmilyen különlegességre, illetve olyanra nincs szükség, amelynek a beszerezése gondot jelentene. A pácléhez a zöldséget és a hagymát karikára vágjuk, egy liter vízben pár szem borssal, sóval, babérlevéllel, borókabogyóval félpuhára főzzük. Ez után hozzáöntünk 1-2 kanál ecetet, és ezt a levet a húsra öntjük. Hideg helyyen 2-3 napig letakarva tartjuk, a húst pedig néha megforgatjuk. Maga az elkészítéskor a húst megkenjük fagyos zsírral és a sütőben félig megsütjük. Ez után hozzáadjuk a pácléből a zöldségeket és kevés páclével, lefedve pároljuk, végül pedig zsírjára sütjük. A húst kivesszük, letakarva meleg helyre tesszük és elkészítjük a vadas mártást. A lepirult zöldséghez adunk két kanál lisztet, azt pedig jól átsütjük, felengedjük a páclével és a mártást pár percig főzzük. Egy dkg cukrot barnára pirítunk, vízzel fehigítjuk, és a mártásba öntjük. Bátran lehet ízesíteni mustárral, pár csepp ecettel, végül pedig hozzáadjuk a tejfölt. A húst nagyjából 1 cm vastag szeletekre vágjuk, majd a tálra fektetjük és a mártást pedig ráöntjük.
hirdetés
Ugyanakkor szeretnénk maradni még egy kicsi a szárnyasoknál, ezért a következő recept nem mást, mint a ropogósra sült hagymás csirkecombok puliszkával. Ahogyan az előbb is, úgy most is írunk egy listát a hozzávalókkal: 4 darab egyforma, nagyobb egész csirkecomb, só, frissen őrölt bors, 3 közepes fej vöröshagyma, 0,7 dl olaj. További hozzávalók a körethez: 6 dl víz, só, 30 dkg kukoricadara, 1 evőkanál vaj. Rá is térnénk az elkészítésére. A megmosott és leszárított csirkecombokat sóval, borssal fűszerezzük, a megtisztított vöröshagymát vékony szeletekre vágjuk, és tepsibe szórjuk. Ezután megszórjuk sóval, borssal, rátesszük az előkészített combokat, meglocsoljuk az olajjal, majd ezek után egy 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt piros ropogósra sütjük. Eközben pedig nyugodtan elkészíthetjük a köretet hozzá. A vizet sóval felforraljuk, keverve beleszórjuk a kukoricadarát és lassú tűzön keverve addig főzzük, amíg a dara megpuhul és besűrűsödik. Mielőtt lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a vajat. Tálaláskor a puliszkát evőkanállal tányérra formázzuk és melléfektetjük a ropogós hagymás csirkecombot. A legjobb természetesen forrón, illetve melegen tálalni. Ugyanakkor ez tipikusan egy olyan étel, amelyhez számos köret illik, nem csak a puliszka. Például nagyszerű lehet burgonyával, tarhonyával vagy akár rizzsel is. Ha pedig másik köretet választunk hozzá, akkor akár savanyúságot is választhatunk hozzá, ideális lehet például savanyú uborka.
Reméljük, hogy értékes receptekkel tudtunk szolgálni azok számára, akik szeretnek sütni, főzni. Ugyanakkor, ha sikerült pár embernek meghoznunk a kedvét a sütéshez, akkor az még nagyobb elégedettség a számunkra. Természetesen kommentekben lehet írni véleményeket, hogy ki készítette el, illetve kinek mennyire ízlett. Jó étvágyat kívánunk mindenkinek!