Próbáld ki ezeket a salátaöntet recepteket!
hirdetés
Az alábbiakban néhány salátaöntet receptjét mutatjuk be neked, ezekkel igen sokféle salátát készíthetünk, akár úgy is, hogy ugyanazt a salátát többféle öntettel is kipróbáljuk.
A recepteket 4 adaghoz való mennyiségben tüntettük fel.
hirdetés
Ecetes-olajos öntet
Hozzávalók: 0,5 dl olívaolaj, 2 evőkanál borecet, őrölt bors, só
Az alapanyagokat jól összekeverjük, majd az elkészített salátára öntjük.
Fokhagymás, szardellás öntet
Hozzávalók: 0,5 dl olívaolaj, 2 evőkanál borecet, 3 szardella, 1 cikk fokhagyma, őrölt bors
A szardellát és a fokhagymát péppé zúzzuk, hozzákeverjük az olajat és az ecetet, majd őrölt borssal fűszerezzük. Sót nem használunk, mert a szardella sós. Friss salátafélékhez való Öntet.
Majonézes öntet
Hozzávalók: 2 dl majonéz, 1 citrom leve, 4 evőkanál tejszín
A hozzávalókat jól összekeverjük, az elkészített salátára öntjük, és óvatosan átforgatjuk. Párolt zöldségből készített salátákhoz igen jó.
Mustáros, szardellás öntet
Hozzávalók: 0,5 dl olívaolaj, l kiskanál szardellapaszta, l kiskanál mustár, 1 mokkáskanál citromlé, őrölt bors, só
A szardellapasztát összekeverjük a citromlével, a mustárral, csipetnyi sóval és borssal, hozzáöntjük az olajat, jól kikeverjük, és az elkészített salátára öntjük.
Petrezselymes öntet
Hozzávalók: 0,5 dl olívaolaj, 2 evőkanál borecet vagy citromlé, 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, só
Az alapanyagokat jól Összekeverjük. Főleg a főtt vagy sült húsokkal, hallal vagy kemény tojással készített salátákra való.
Szarvasgombás öntet
Hozzávalók: 1 dl olívaolaj, 1 szarvasgomba, 2 evőkanál citromlé, 1 cikk fokhagyma, 1 mokkáskanál szardellapaszta, fél csokor petrezselyemzöldje, só
A fokhagymát villával kissé megtörjük, pár percig az olajban áztatjuk, majd kidobjuk. Kisebb mozsárban pépesre zúzzuk a szardellát, hozzáadjuk az olajat, a citromlevet, csipetnyi sót, jól elkeverjük, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldjét, majd közvetlenül a felhasználás előtt a lereszelt szarvasgombát. Rizssalátát ízesítünk vele.
Szurokfüves öntet
Hozzávalók: 0,6 dl evőkanál olívaolaj, 1 cikk fokhagyma, 1 evőkanál durvára vágott bazsalikom, csipetnyi szurokfű (oregánó), őrölt bors, só
A fokhagymát villával megtörjük, egy ideig az olajban áztatjuk, majd kidobjuk. Az olajat jól elkeverjük a sóval, borssal, majd hozzáadjuk a bazsalikomot és a szurokfüvet is. Leginkább paradicsomsaláták ízesítésére alkalmas.
Tejszínes öntet
Hozzávalók: 0,5 dl olívaolaj, 0,5 dl tejszín, 2 evőkanál citromlé, őrölt bors, só, 1 mokkáskanál konyak
A hozzávalókat simára kikeverjük, és az elkészített salátára öntjük.
Tojásos, mustáros öntet
Hozzávalók: 0,5 dl olívaolaj, 1 evőkanál borecet, 1 kiskanál mustár, 1 kiskanál szardellapaszta, 2 kemény tojás, őrölt bors
A tojásokat áttörjük, összekeverjük a szardellapasztával, majd hozzákeverjük az olajat és az ecetet. Friss zöldsaláták és főtt zöldségfélékből készült saláták kiváló öntete.
Tojásos, sáfrányos öntet
Hozzávalók: 0,5 dl olívaolaj, 2 kemény tojás sárgája, csipetnyi sáfrány, pár csepp Worcester-szósz, őrölt bors, só
Az áttört tojássárgákhoz kis adagokban hozzákeverjük az olajat, sóval, borssal, sáfránnyal és a Worchester-szósszal ízesítjük, majd jól kikeverjük.
Zsályás, fokhagymás öntet
Hozzávalók: 0.5 dl olívaolaj, 2 evőkanál borecet, 2-3 friss zsályalevél, 1 cikk fokhagyma, őrölt bors, só
Finomra vágjuk a zsályát és a fokhagymát, majd jól kikeverjük az olajjal, az ecettel, kevés sóval és borssal. Babsalátákhoz igen jó öntet.