3 túrós recept, amit ki kell próbálj!
hirdetés
A túró gazdag fehérjékben, tejeredetű zsírokban, persze annak megfelelően, hogy zsíros, félzsíros vagy zsír szegény a túró, vitaminokban, fémes valamint nem fémes nyomelemekben. Mindazt tartalmazza, mint a tej, csak más arányokban.
Jelentős tejsavó (szérum) tartalma végett nagyon egészséges a túró fogyasztása. Mivel a baktériumos erjedés során a tejcukrok - laktóz és galaktóz koncentrációja jól lecsökken, a túrót azok is fogyaszthatják, akiknek szervezete csak részben képes lebontani valamint hasznosítani a tejcukrokat. A túró bőséges szervessav tartalmával könnyebbé teszi az emésztést, illetve a túróban levő baktériumok kedvezően hatnak a bélflórára.
hirdetés
Akinek emésztési gondjai vannak, illetve allergiás bizonyos tejfehérjékre, feltétlenül kérje ki orvosa véleményét a túrófogyasztást illetően. Egészséges felnőttnek, gyermeknek a túró valamint a túrós ételek mérsékelt - tehát nem túlzásba vitt - mindenképp feltétlenül javára válik.
Túrós táska
Elkészítési idő: 2 óra + pihentetés
Hozzávalók 4 személyre: 90 dkg liszt, 50 dkg vaj, 7 dl tej, 3 dkg élesztő, 15 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 1 citrom, só.
A töltelékhez: 40 kg túró, 3 tojássárgája, 10 dkg porcukor, 1 citrom , 0,5 dl tejföl, 3 dkg búzadara.
A túrót összekeverjük a tojássárgákkal, a porcukorral, a búzadarával és a tejföllel. Ráreszeljük a citrom héját, és ezt követően jól összekeverjük. A lisztet gyúródeszkára tesszük, közepébe kis mélyedést nyomunk, és beletesszük az élesztőt, és két dl langyos tejet. Megszórjuk kevés liszttel, letakarjuk, és kelni hagyjuk. A vajat elmorzsoljuk tíz dkg liszttel, összegyúrjuk, és a hűtőbe tesszük, amíg a letakart lisztben a kovász megkel. Ekkor belekeverünk a lisztbe tizenöt dkg porcukrot, két tojássárgáját, kevés sót és reszelt citromhéjat. Fél liter langyos tejjel gazdagon összedolgozzuk, és addig gyúrjuk, míg a tészta ragad. Letakarjuk, és fél órán át pihentetjük, ezt követően kinyújtjuk. A hűtőszekrényből kivesszük a vajas lisztet, kinyújtjuk, valamint a kelesztett tésztalapra borítjuk, s együtt nyújtjuk, hajtogatjuk, és ismét nyújtjuk, mindezt háromszor egymás után, közben a tésztát lisztezzük. Megint letakarjuk, fél órán át pihentetjük, majd háromszor hajtogatjuk, és nyújtjuk. Negyed órán át pihentetjük, fél centi vastagra nyújtjuk, négyszögletes darabokra vágjuk, és mindegyiket megtöltjük túrótöltelékkel. A 4 sarkát egymásra hajtjuk, és megkenjük tojássárgájával. Tepsibe rakjuk, letakarjuk, és meleg helyen jól megkelesztjük. Nagyon forró sütőben megsütjük, kivesszük, és még forrón megszórjuk porcukorral.
Reszelt túrós
Elkészítési idő: 80 perc
Hozzávalók négy személyre: 40 dkg liszt, 15 dkg cukor, 1 tojássárgája, 20 dkg margarin, 1 csomag vaníliás cukor, fél csomag sütőpor, 3 evőkanál kakaó.
A töltelékhez: 75 dkg túró, 25 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 tojás, porcukor, 1 tojásfehérje.
A lisztet tálba szitáljuk, majd beletesszük a puha margarint, a cukrot, a vaníliás cukrot, a kakaót, a sütőport és a tojássárgáját. Jól összedolgozzuk, 2 részre osztjuk, majd felét kikent, kilisztezett tepsibe reszeljük. A túrót, a tojássárgáját, a porcukrot, a vaníliás cukrot valamint a kemény habbá vert fehérjét kikavarjuk, majd egyenletesen elosztjuk a tészta tetején. Ráreszeljük a másik tésztadarabot, s előmelegített sütőben készre sütjük. Ezt követően kivesszük a sütőből, hagyjuk kihűlni, majd megszórjuk porcukorral.
Habos túrós
Elkészítési ideje 90 perc
Hozzávalók négy személyre: 50 dkg tehéntúró, 1 doboz mirelit linzertészta, 5 tojás, 5 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom, 5 dkg mazsola, porcukor.
A fagyasztott linzertésztát hagyjuk kiolvadni, majd három illetve négy mm vékonyra nyújtjuk. Kibélelünk vele egy közepes nagyságú tepsit, ezt követően forró sütőben félig megsütjük. A túrót összetörjük, és elkeverjük a tojások sárgáival, 3 evőkanál cukorral, a vaníliás cukorral, a citrom reszelt héjával valamint a mazsolával. Rásimítjuk a félig megsült tésztalapra, készre sütjük. A tojások fehérjéből valamint 2 evőkanál cukorból kemény habot készítünk, szépen egyenletesen elosztjuk a túrós tészta tetején, majd takaréklángon öt percig szárítjuk. Kivesszük a tepsiből, felkockázzuk, s megszórjuk porcukorral.