Kiadós vacsora az ínyenceknek
hirdetés
Az elkövetkezendőkben egy szuper vacsora fogásait ismertetjük meg veled, amely még a legigényesebbek tetszését is elnyeri. Ideális menüválasztás ez akkor, ha romantikus vacsorát tervezel.
Bizonyára mindenki ismeri azt a mondást, hogy a férfi szívéhez a gyomron át vezet az út. Vannak olyan férfiak, akik ragaszkodnak a hagyományos magyar ízekhez, viszont azokat, akik szeretik a nőkben a változatosságot és a leleményességet – még a főzés terén is –, ezzel a menüsorral érdemes lehengerelni.
hirdetés
Diós fahéjas golyók:
Bevásárlólista:
□ 18 dkg liszt
□ tel csomag vaníliás pudingpor
□ fahéj
□ 1 kávéskanál sütőpor
□ 1 kávéskanál szódabikarbóna
□ egy csipet só
□ 12,5 dkg puha vaj
□ 18 dkg cukor
□ I citrom reszelt héja
□ 1 tojás
A hempergetéshez:
□ Darált dió és cukor keveréke
A száraz alapanyagokat vegyítsük. Adjuk hozzá a vajat, a tojást, a reszelt citrom héját, és gyúrjuk össze a tésztát. Formázzunk kis golyókat, majd hempergessük a darált dió és cukor keverékébe, és előmelegített sütőben, 180 0C-fokon süssük őket aranybarnára.
Narancsos sült ponty:
Bevásárlólista:
□ 1 nagy ponty
□ 1 nagy narancs
□ só, bors
□ zsiradék
□ halas fűszerkeverék elkészítés
A halat sózzuk, borsozzuk, 15 percig állni hagyjuk. Tepsibe tesszük a zsiradékot, kb. másfél dl vízzel. A narancsot felkarikázzuk, felét a hal közepébe rejtjük, 1-2 szeletnek kinyomjuk a levét, és rálocsoljuk a halra, majd megszórjuk a halas fűszerkeverékkel. Tepsibe fektetjük, 2-5 karika narancsot ráteszünk a tetejére, majd alufóliái, és sütőbe toljuk másfél órára. A fólia levétele után még 10-15percig pirítjuk, egyben találjuk, friss narancsszeletekkel díszíthetjük. Köretként sült- vagy főtt krumpli, rizs, krumplipüré illik mellé.
Kolbászpaprikás lencselepényekkel:
Bevásárlólista:
□ 1 fej vöröshagyma
□ 3 evőkanál olaj
□ I evőkanál fűszerpaprika
□ 25 dkg füstölt kolbász
□ só, frissen őrölt bors
□ I zöldpaprika
□ I paradicsom
□ 1 dl tejföl
□ 2 evőkanál liszt
A körethez:
□ 40 dkg főtt lencse
□ 2 tojás
□ 3 evőkanál liszt
□ só, frissen őrölt bors
□ 3 gerezd fokhagyma
□ 2 dl olaj, a sütéshez
Az apróra vágott vöröshagymát a forró olajon megpirítjuk, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a fűszerpaprikával összekeverjük, beletesszük a félujjnyi vastag szeletekre vágott füstölt kolbászt, és félig öntjük vízzel. Ha felforrt, sóval, borssal ízesítjük, lefedve közepes tűzön 10 percet főzzük, hozzáadjuk a kicsi kockákra darabolt zöldpaprikát, paradicsomot, és további 5 percet pároljuk.
A tejfölből, lisztből kevés hideg vízzel készített habarással besűrítjük, sóval, borssal utanízesítjük. A főtt lencséi burgonya-nyomóval nagyjából összetörjük, hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet, sóval, borssal, a zúzott fokhagymával ízesítjük, összegyúrjuk. Vizes kézzel centi vastag kerek lepényeket készítünk belőle, és a forró oldjon, serpenyőben, mindkét oldalukat pirosra sütjük. Tálaláskor a lencselepényeket tányérra tesszük, és mellé halmozzuk a kolbász-paprikást.