Sütemény receptek húsvétra
hirdetés
Már hazánkban is sajnos egyre több az olyan háziasszony, család, ahol úgymond nem bajolnak sütemények készítésével, mondván a boltból készen megvesszük. Sokan továbbá úgy gondolják, hogy a boltból lehet finomabbakat is kapni, mint amilyet otthon el lehetne készíteni.
Természetesen az otthon készült sütemények időigényesek, ezt nem is tagadjuk, viszont egy kis odafigyeléssel, sokkal finomabb lehet, mint a bolti vagy, mint a cukrászdából vásárolt. Sőt, még az egészségünkre is gondolhatunk ez által, hiszen a boltból kapható készítmények nagyon sok esetben tartalmaznak nem természetesen anyagokat, amelyek károsak lehetnek az egészségünkre. Ebben a cikkünkben ezért szeretnénk megosztani egy-két olyan sütemény receptet, amelyet könnyedén el lehet készíteni, ha valaki kedvet kapna hozzá. Plusz nemsokára itt a húsvét, ami nem csak tojás, de sütemény nélkül sem az igazi.
hirdetés
Az első javaslatunk a diós-meggyes csodasütemény. Hozzávalók: 6 tojás, 6 csapott evőkanál cukor, 4 púpozott evőkanál finomliszt, 2 csapott evőkanál kakaó, negyed csomag sütőpor. A krémhez a hozzávalók a következők: 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 3 dl tej, 3 púpozott evőkanál liszt, 3 tojássárgája, 2 csomag vaníliás cukor, 3 evőkanál rum, 5 dkg darált dió, fél üveg magozott meggy. Nem is húzzuk tovább, rögtön rátértünk az elkészítésre. 6 tojásból 6 kanál cukorral, 4 kanál liszttel, 2 kanál kakaóval és a negyed sütőporral piskótát sütünk. A 25 dkg margarint 20 dkg porcukorral habosra keverjük. A 3 dl tejet, 3 kanál liszttel és a 3 tojássárgájával sűrű habarásnak felfőzzük, többször megkeverve kihűtjük, majd kihűlés után összekeverjük a margarinnal. Belekeverünk még 2 csomag vaníliás cukrot, 3 kanál rumot, 5 dkg darált diót és a fél üveg meggyet. Ezt a krémet a piskótára kenjük, a tetejére csokoládémázat simítunk. Ezek után következik a csokoládémáz elkészítése. Dió nagyságú margarinhoz 2 evőkanál forró vizet, 2 evőkanál kakaót és 20 dkg porcukrot teszünk. Forrásig melegítjük, majd ha már kicsit hűlt, de még jól kenhető, rásimítjuk a krémre. Innentől pedig a tálalás már csak ránk van bízva, valamint természetesen a fogyasztás is. Itt a tavasz, jön a nyár is idővel, ezekhez az évszakokhoz pedig ez a tészta remekül passzol, hiszen nemcsak finom, hanem könnyed gyümölcsös ízzel is rendelkezik.
A másik recept, amit kinéztünk, az a kakaós-mézes zserbó. Kezdjük is a hozzávalókkal: 45 dkg finomliszt, 5 dkg kakaó, 2 tojás, 4 evőkanál tej vagy tejföl, 4 evőkanál olvasztott méz, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 16 dkg porcukor, 6 dkg zsír. A krémhez pedig a következőket kell, beszerezzük: 3 evőkanál finomliszt, 3 tojás, 6 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg porcukor, 25 dkg margarin, 1 csomag vaníliaízű pudingpor. Az elkészítése sem egy vállalhatatlan feladat. Összegyúrunk 45 dkg lisztet 5 dkg kakaóval, 2 egész tojással, 4 evőkanál tejjel vagy tejföllel, 4 evőkanál olvasztott mézzel, 1 kávéskanál szódabikarbónával, 16 dkg porcukorral és 6 dkg zsírral. 3 részre osztjuk, és vékonyra nyújtva 3 lapot sütünk a tepsi hátujján. Térjünk is rá a krém elkészítésére. 3 evőkanál liszt, 3 egész tojás, 6 deci tej, 1 csomag vaníliás cukor keverékéből sűrű krémet főzünk, majd félretesszük kihűlni. 20 dkg porcukrot és 25 dkg margarint habosra keverünk, majd hozzáadunk egy vaníliás pudingport. Legvégül hozzáadjuk a kihűlt, főtt krémet. Ezek után megtöltjük a lapokat, a tetejét pedig megszórjuk porcukorral vagy bevonjuk csokoládéval. Aki szereti a kakaós ízeket, az ezt a tésztát is imádni fogja. Lényegében bármilyen eseményhez passzol, de akár egy szürke hétköznapon vagy esetleg hétvégén, kirándulásokra is remek választás lehet.