Tojásos és sajtos fogások
hirdetés
Az, hogy miért eszünk, egyszerűen megmagyarázható: szükségünk van az elhasznált energia pótlására. Az étellel fehérjéket, szénhidrátot, zsírt, ásványi anyagokat, nyomelemeket, vitaminokat és rostokat viszünk be a szervezetünkbe, ahol mindez energiává alakul, és minden, az élethez nélkülözhetetlen tápanyaggal ellát minket.
A kiegyensúlyozottság ezért mindennél fontosabb, különösen akkor, ha nem fogyasztunk húst. A vegetáriánus étkezés ugyanis semmiképpen nem jelenti a tápérték- és ásványianyag-háztartás egyensúlyának megbomlását, mert minden tápanyag tökéletesen pótolható növényekből, tejtermékekből, tojásból és halból. Néhány tojásos és sajtos fogást írunk le a következőkben:
hirdetés
Ázsiai palacsinta:
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 tojás
- 8 ek. szezámolaj
- só
- bors
- 160 g liszt
- 500 ml szóda
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csomó újhagyma
- 1 darab friss gyömbér 12 cm-es
- 200 g retek
- 2 sárgarépa
- 1-2 csilipaprika
- 125 ml ázsiaileves-alap
- 2 ek. szójaszósz
- 3 ek. narancslé
- 1 ek. citromlé őrölt koriander és kardamom
- 1 csomó korianderzöld
- 5 ek. földimogyoró-olaj a sütéshez
A tojásokat 4 ek. szezámolajjal. 1 csipet sóval és borssal, a liszttel és a szódával összekeverjük, majd kb. 20-25 percig állni hagyjuk. A fokhagymagerezdeket meghámozzuk, és felaprítjuk. Az újhagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A gyömbért meghámozzuk, és apróra vágjuk. Az egészet a maradék szezámolajban hirtelen átsütjük. 3A retket és a sárgarépát megtisztítjuk, meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk. A csilit megtisztítjuk, félbevágjuk, és kimagozzuk, majd apró kockákra vágjuk, végül a retek- és a sárgarépakockákkal együtt a többi zöldséghez adjuk, és rövid ideig pároljuk.
A zöldségkeveréket a levesalappal, a szójaszósszal, a narancs- és a citromlével felengedjük, majd a fűszerekkel ízesítjük, és kis lángon kb. 6-7 percig főzzük. A korianderzöldet megmossuk, lecsepegtetjük, Zj és apróra vágjuk, majd a zöldségkeverékhez adjuk. A tésztából egymás után a forró földimogyoró-olajban 10 vékony palacsintát sütünk. Mindegyik palacsintára egy kevés zöldségkeveréket helyezünk, majd feltekerjük. Ferdén felszeleteljük, tányérra helyezzük, és tálaljuk.
Sajtterrie padlizsánnal és paradicsommal:
Hozzávalók 4 személyre:
- 500 g felszeletelt padlizsán
- 5-7 ek. olívaolaj
- só
- bors
- 300 g hámozott, felszeletelt paradicsom
- 5 db olajban eltett szárított
- paradicsom
- 400 g olasz darabos
- krémsajt pl. ricottal
- 200 ml tejszín
- 1 ek. balzsamecet
- 1 1/2 tk. agar-agar (tengeri moszatból készült kocsonyásító anyag)
- 100 ml zöldségalapié
A padlizsánszeletek mindkét oldalát 5-6 ek. olajban átsütjük, sózzuk, borsozzuk, és egy rácson lecsepegtetjük. A paradicsomot sózzuk, borsozzuk, a szárított paradicsomot apróra kockázzuk.
A krémsajtot és a tejszínt egyenletesre keverjük, ecettel, a maradék olajjal, sóval, borssal ízesítjük. Az agar-agart a zöldséglevessel egy fazékban összekeverjük, és 1-2 percig főzzük. Ezután a sajtkrémmel elkeverjük. Egy terrine-formát kibélelünk átlátszó fóliával, o és néhány padlizsánszeletet a forma aljára helyezünk. Felváltva sajtmasszát, paradicsomot, és padlizsánrétegeket rakunk egymásra, a tetejére padlizsán kerüljön. Lefedve 1 éjszakára a hűtőszekrénybe helyezzük.
Sajtos póréhagyma:
Hozzávalók 6 személyre:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 póréhagyma
- 80 ml olívaolaj
- 50 g vaj
- vaj a sütőformához
- 125 g liszt
- 1/2 tk. sütőpor
- 3-4 tojás
- 200 g tejföl
- 300 g juhsajt
- 125 g frissen őrölt gruyére sajt
- 4 ek. frissen aprított petrezselyem
- só
- bors
- fekete olívabogyó a díszítéshez
A hagymát meghámozzuk, és felkarikázzuk. A póréhagymát megtisztítjuk, és alaposan megmossuk, és vékony karikákra vágjuk. Az olajat és a vajat egy serpenyőben felhevítjük, és a hagymát, a póréhagymát alacsony hőfokon kb. 10 percig pároljuk. A serpenyőt levesszük a tűzhelyről, és a zöldséget hagyjuk kihűlni. A sütőt 180 °C-ra (légkeveréses sütő esetén 160 °C-ra előmelegítjük, egy levehető oldalú tortaformát vajjal kikenünk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és egy tálba helyezzük.
A tojást, a tejfölt, a juhsajtot és gruyére sajtot 2 ek. kivételével a lisztbe keverjük. A hagymákat, valamint a petrezselymet is belekeverjük. Jól átkeverjük, és sóval, borssal ízesítjük.
A sajtos masszát a formába helyezzük, és a maradék 2 ek. sajttal megszórjuk. A sütőben kb. 40 percig sütjük. Olívabogyóval díszítve, forrón tálaljuk.