Ezekkel kínáld meg a locsolóid!
hirdetés
Néha jól jön egy desszert recept. Ha vendégségbe megyünk, akkor azért, ha vendégeket várunk, akkor azért.
A húsvét mindenki számára nagy ünnep, miért ne készítenénk a kalács mellé egy kis desszertet is? Főleg hogy így arra is lehetőségünk adatik, hogy vendégeinket különleges édességgel vegyük le a lábukról. Jöjjön hát néhány remekmű leírása:
hirdetés
Tévés szelet
Hozzávalók: 2 tojás, 10 dkg cukor, 5 dkg margarin, 1 evőkanál méz, 40 dkg finomliszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna; a krémhez: 0,5 l tej, 4 evőkanál finomliszt, 20 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 10 dkg durvára darált dió, ½ dl rum, 1 evőkanál kakaó, 2 csomag vaníliás cukor.
Elkészítés: A 2 egész tojást e cukorral, a margarinnal és a mézzel gőz fölött habosra keverjük. Hozzáadjuk a szódabikarbónával elkeveri lisztek és alaposan összegyúrjuk. Három részre osztjuk, és külön-külön- tepsi hátoldalán - kisütjük. A krémhez előbb a tejben simára kevert lisztet felfőzzük. Kihűtjük. Amíg hűl, a margarint a porcukorral habosra keverjük, majd a kihűtött besamelhez keverjük. Ezt a krémet kettéosztjuk, az egyik felébe durvára darált diót, kakaót és rumot keverünk, a másik felét pedig vaníliás cukorral ízesítjük. Az első lapra kakaós, diós krémet, a középső lapra vaníliás krémet simítunk, a harmadik lappal pedig betakarjuk. Porcukorral meghintve vagy olvasztót! Csokoládéval meglocsolva, hosszúkás szeletekre vágva adhatjuk asztalra.
Részeg Izidor
Hozzávalók: 4 tojás, 15 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 15dkg finomliszt, 2 evőkanál kakaópor, 1 csomag sütőpor; a krémhez: 4 tojás, 6 evőkanál porcukor, 1 evőkanál kakaópor, 25 dkg margarin.
Elkészítés: A tojássárgájákat a porcukorral, a kakaóporral fis a vajjal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, végül a tojások keményre vert habját. Kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe vagy tortaformába öntjük. Előmelegített sütőben megsütjük. A töltelék alapanyagait jól összekeverjük, és kihűlt tészta tetejére kenjük. A krémhez a tojásokat a porcukorral és a kakaóval gőz fölött addig verjük, míg be nem sűrűsödik. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a margarint, és jót kikeverjük. Ezzel a krémmel vonjuk be a diós tölteléket, a tetejét mazsolával, tortadarával stb. díszíthetjük.
Hartyáni krémes
Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 10 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 1 csomag sütőpor, 2 dkg kakaópor, 1 tojás, 1 dl tej, kb. 30 dkg babapiskóta, 0,5 dl rum; a krémhez: 4 dl tej, 4 evőkanál finomliszt, 2 csomag vaníliás cukor, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor.
Elkészítés: A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a porcukrot, a sütőport, a kakaóport, majd 1 tojással és 1 dl tejfel összegyúrjuk. Kétfelé osztjuk a tésztát, és két egyforma lapot sütünk belőle. A tejből, a lisztből és a vaníliás cukorból sűrű krémet főzünk. Még forrón egy diónyi vajjal dobunk bele, hogy ne bőrösödjön be. Kihűtjük. A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt főtt krémhez, és alaposan összevegyítjük. A kakaós lapra rákenjük a króm felet, rárakjuk a babapiskótát, meglocsoljuk rummal, megkenjük a krém másik felével, majd ráhelyezzük a másik kakaólapot. Másnapig hagyjuk állni, majd hosszúkás szeleteket vágunk belőle.