hirdetés

Partnereink

Nincs több titok: így készül a tökéletes csirkealaplé

hirdetés

Nincs több titok: így készül a tökéletes csirkealaplé

Nagyon finom alaplét készíthetünk egy nagy, jó minőségű, sütőben sült csirke maradékából, ideértve a nyesedéket, aprólékot, pecsenyeszaftot és a szeletelés után a tányéron maradt húsdarabokat is. Világosabb alapléhez nyers csirkecsontok is használhatók, de ezeket előtte pirítsuk meg, ha gazdagabb színt és ízt szeretnénk kapni.

Ha kb. 1 liternyi alaplevet szeretnénk készíteni, akkor ezekre lesz szükségünk: 1,5 liter víz, 1 nagy sült csirke csontjai és minden nyesedéke, vagy 50 dkg nyers csirkecsont vagy –szárny; 1 vöröshagyma, héjastul, durvára aprítva; 1 nagy sárgarépa, szintén durvára aprítva; 1 póréhagyma durvára vágva; néhány babérlevél és 1 teáskanál szemes fekete vagy fehér bors.

hirdetés

A csirkecsontokat vagy –szárnyakat tegyük hússütő tepsibe és 200°C-ra előmelegített sütőben 30 percig pirítsuk. Tegyük át egy nagy lábosba vagy leveses fazékba, amiben kényelmesen elférnek. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és öntsük fel annyi hideg vízzel, hogy teljesen ellepje. Lassú tűzön forraljuk fel, majd csökkentsük a hőmérsékletet annyira, hogy éppen csak gyöngyözzön, fedő nélkül pedig főzzük kb. 2 órán át. Szűrjük át finom lyukú szűrőn és hagyjuk kihűlni.

Vadalapot is ugyanúgy tudunk készíteni. A vadalapléhez a csirkecsontokat és nyesedékeket vagy szárnyakat cseréljük fel kistestű vadszárnyasok – például galamb vagy fogoly – csontjaira. Persze adhatunk még hozzá más csontokat is ahhoz, hogy a megfelelő csontmennyiséget megkapjuk. Tegyünk bele egy teáskanálnyi borókabogyót is, valamint egy maréknyi kakukkfűágat ízesítőnek. Azonban arra vigyázzunk, hogy a vadalaplé inkább télies vadragukhoz és pitékhez használható fel.

Amire oda érdemes figyelni

Sose keverjük a különböző fajtájú csontokat, mert az ízek zavaróak lesznek. A kivételt a marha és borjúcsont, a sertés- és szárnyascsont, vagy a sertés és borjúcsont kombinációja képezi, ezek semlegesebbek, egymást kiegészítő ízekkel rendelkeznek. Készítéskor ne sózzuk az alaplét, mert beforraláskor túl sóssá fog válni. Csak a felhasználáskor kell ízlésünkhöz igazítani a sózást.

Vegáknak zöldségalaplé

Ha nem szeretnénk csontokból és húsokból alaplevet főzni, akkor készíthetünk egy remek zöldségalaplét is, ami ugyanúgy beforralható, ha erőteljesebb aromákat szeretnénk, mint a húsos társaikat. Azonban tartózkodjuk az olyan erős ízű zöldségektől, mint a káposzta, vagy az olyan keményítőtartalmúaktól, mint a krumpli, ami pedig opálossá tenné az alaplét. Egy maréknyi szárított gomba jelentősen dob az alaplé ízén, ha pedig a vöröshagymát héjastul főzzük bele, sötétebb árnyalatot nyerünk.

A zöldség alaplébe 1,5 liternyi víz és 1 evőkanál olívaolaj vagy semleges ízű olaj kell, 2 vöröshagyma (akár héjastul), 2 durvára aprított sárgarépa, 1 szál zeller, valamint 50 dkg vegyes zöldség (pasztinák, édesköménygumó, póréhagyma, cukkini, paradicsom, gomba), petrezselyem zöldje és kakukkfű ágak, illetve szemes fehér vagy fekete borsból egy teáskanálnyi mennyiség. Az olajat tegyük leveses fazékba, hevítsük fel, majd enyhén pirítsuk meg rajta a zöldségeket, ameddig el nem kezdenek puhulni. Ekkor kell a zöldfűszereket is hozzáadni, a borsot és a vizet. Forraljuk fel, csökkentsük a lángot és főzzük az egészet 30-40 percig. Mielőtt átszűrnénk, hagyjuk azért kihűlni, addig is érnek az ízek.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.23.

Ma Kelemen, Klementina napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés