Süssünk együtt pizzát!
hirdetés
A pizza egy olyan étel, amelyet szinte mindenki szívesen elfogyaszt. Hétvégén a családnak bátran lehet készíteni otthon. Itt található néhány tipp az elkészítésre.
Olasz eredetű étel, ami mára az egész világon elterjedt. Alapja egy kelt tésztából készült vékony lepénykenyér, melyet paradicsom vagy tejföl alapú szósszal borítanak, és erre különféle feltétek kerülnek. Ha szeretnéd hétvégén meglepni a családot és készítenél házi pizzát, akkor válogass a különböző receptek közül.
hirdetés
Gorgonzolás pizza
A következő hozzávalók szükségesek: 3 dl víz, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál só, 2.5 dkg élesztő, 4 ek olívaolaj, 500 g finomliszt, oregánó ízlés szerint, bazsalikom ízlés szerint, 20 dkg gorgonzola, 3 közepes fej lilahagyma, 20 dkg sajt (bármilyen reszelt,elhagyható)
Az elkészítés a következő módon zajlik: Az élesztőt a cukorral a langyos vízben megfuttatod. Beleöntöd a sós lisztet, az olívaolajt és egy óráig keleszted meleg helyen. Ráreszeled a választott sajtot, rámorzsolod a kék sajtot és a szeletelt hagymákat. Végül forró sütőben megsütöd
Mozzarellás vega pizza recept
A következő hozzávalókat kell beszerezned:
A tésztához: 50 dkg finomliszt, 1 teáskanál cukor, 2.5 dkg friss élesztő, 2.5 dl tej, 1 tk só, 0.5 dl napraforgó olaj
A szószhoz: 1 kis db vöröshagyma, 2 dl paradicsomlé, 1 ek napraforgó olaj, 1 evőkanál finomliszt, 1 csipet só, 1 csipet oregánó, 1 csipet bazsalikom
A feltéthez: 0.5 db pritaminpaprika (piros), 0.5 db pritaminpaprika (zöld), 1 kis db lilahagyma, 10 db koktélparadicsom, 100 g mozzarella , 5 dkg csemegekukorica
A forma kenéséhez: 2 dkg margarin, 0.5 evőkanál finomliszt
Az elkészítése a következő módon zajlik: Az élesztőt felfuttatod a langyos tejben a cukorral. A liszthez adod a felfuttatott élesztőt, a sót, az olajat, és alaposan kidagasztod. Akkor jó, ha már nem csak az edény faláról válik le a tészta, hanem a kezedről is. Egy óra alatt meleg helyen konyharuhával letakarva, duplájára keleszted. A mozzarella golyókat lecsöpögtetjük és kettészeled. A vöröshagymát megtisztítod, kockára vágjuk és 1 ek olajon üvegesre pirítjuk. A paradicsomlevet ráöntöd, beleszórod a fűszereket, felforralod és megszórod liszttel, majd addig főzzük, amíg kellőképpen be nem sűrűsödik. A zöldségeket megtisztítjuk és felkarikázzuk. A kukoricát lecsöpögteted. Egy formát kikensz margarinnal és megszórod liszttel. A megkelt tésztát szépen belenyomkodod, hogy legyen egy kis pereme. Megkened a szósszal. Tetszőleges elrendezéssel rárakod a feltétet: paprikákat, paradicsomot, lilahagymát és a kukoricát. 200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütöd, majd rárakjuk a félbevágott mozzarella golyókat és visszatolod a sütőbe 10 percre, amíg a sajt rá nem olvad.
Tonhalas pizza
A következő hozzávalókat kell beszerezned:
A tésztához: 165 g finomliszt, 0.3 ek só, 100 ml víz, 0.3 teáskanál cukor, 2.3 g instant élesztő, 1 ek olívaolaj
A paradicsomszószhoz: 133 g konzerv paradicsom, bazsalikom ízlés szerint, 1 gerezd fokhagyma, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 0.7 ek olívaolaj
A feltéthez: 160 g tonhalkonzerv, 15 db zöld olajbogyó, 120 g mozzarella
Az elkészítés következő képpen zajlik: A pizzatésztát kinyújtod, vékonyan megkened paradicsomszósszal és elosztod rajta a villával kissé összetört tonhalat, valamint a szeletekre vágott olajbogyót. Végül a tetejére szórjuk a lereszelt mozzarellát. Mehet is a maximális hőmérsékletre előmelegített sütőbe. 10-12 perc alatt megsül.
Sonkás-brokkolis pizza tejfölös alappal recept
A következő hozzávalók szükségesek:
A sütőforma előkészítéséhez: 2 dkg margarin, 1 evőkanál finomliszt
A tésztához: 50 dkg finomliszt, 2.5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 3 dl tej, 2 kk só, 5 dkg margarin
A szószhoz: 2 dl tejföl, 3 gerezd fokhagyma
A tetejére: 20dkg brokkoli, 10 dkg sonka, 10 dkg trappista sajt, 2 csipet só, 1 csipet szerecsendió
Az elkészítése a következőképpen zajlik: Az élesztőt felfuttatod a langyos tejben a cukorral. A lisztet egy tálba szitálod, beleöntjük a felfutott élesztőt, a sót, a szobahőmérsékletű margarint. Alaposan kidagasztod. Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztheted. A fokhagymákat megtisztítod, és a tejfölbe zúzod. A brokkolit forró, sós vízbe dobod és 5-6 perc alatt roppanósra főzöd, lecsöpögteted. A sütőt pedig fontos előmelegíteni. Egy pizza formát kikensz margarinnal és megszórod liszttel. A megkelt tésztát beleborítod, és kézzel szépen belenyomkodjuk, hogy legyen kis pereme. A fokhagymás tejfölt egyenletesen elkenjük rajta. A sonkaszeleteket rárakosgatjuk. A brokkoli rózsákat körbe rendezed a pizzán. Óvatosan meghinted sóval és szerecsendióval. Megszórod a reszelt sajttal. 180 fokon 30 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.