Ünnepi ételek az asztalon
hirdetés
Ünnepekkor finomabb, izgalmasabb, jobb finomságokat készítünk, válogass te is kedvedre ünnepi receptjeinkből!
Ha jobban belegondolunk, akkor többnyire ünnepi alkalmakkor húsleves kerül asztalra, majd krumpli hússal és esetleg töltött káposzta. Jöjjön most egy izgalmasabb kínálat:
hirdetés
Libaleves
Hozzávalók:
• 2,5 kg libaaprólék
• 30 dkg sárgarépa
• 20 dkg zellergumó
• 5 dkg vöröshagyma
• 30 dkg petrezselyemgyökér
•10 dkg gomba
• 20 dkg zöldborsó
Elkészítés: a libaaprólékot hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, lehabozzuk, beletesszük a zöldségeket, fűszerezzük, és lassú tűzön készre főzzük. Tálaláskor a zöldséget csíkokra vágjuk, és lúdgége-tésztával tálaljuk. Legvégül finomra vágott zöldpetrezselyemmel megszórjuk.
Tüdőstáska leves
Hozzávalók:
A leves tésztájához:
• 10 dkg liszt
• 2 tojás
• 15 dkg sertés- vagy borjútüdő
• 2 evőkanál olaj vagy 3 dkg zsír
• hagyma
• bors
• zöldpetrezselyem
•só
• zöldség- vagy csontleves
Elkészítés: A tüdőt pár percre forró, sós vízbe tesszük, a vízből kivéve szétvágjuk, az eres részektől megtisztítjuk, ledaráljuk vagy deszkán jól felaprózzuk, és hagymás zsiradékban, fedő alatt puhára pároljuk. Ha zsírjára lesült, a tűzről levesszük, és forrón egy kis tojással, apróra vágott zöldpetrezselyemmel, törött borssal elkeverjük. Közben a liszttel, tojással, csipet sóval a rendesnél valamivel lágyabb, nagyon vékony levestésztát készítünk. Kettébe hajtva, a tüdővagdalékból sorjában diónyi halmokat rakunk rá. Ugyanúgy hajtjuk össze és vágjuk ki, mint a lekváros derelyét. A tésztát zöldséglevesbe vagy csontlevesbe főzzük.
Borjúpaprikás
Hozzávalók:
• 60-80 dkg borjúlapocka és csülök vegyesen
• 8 dkg zsír
• egy fej hagyma ' 1 zöldpaprika
• 1 kanál paradicsompüré
• 2 dkg liszt
• 1,5 dl tejföl
• édes pirospaprika
• só
Elkészítés: A hagymát apró kockára vágjuk, forró zsírban világosbarnára pirítjuk, hozzáadjuk a nagyobb kockára vágott húst, a paprikát, sót, pár percig a forró zsírban forgatjuk, azután hozzáöntjük a paradicsompürét, és befedve pároljuk. Alája nemigen kell vizet önteni, m mert nagy a víztartalma, és saját levében is megpuhul. Felfövéskor hozzáadjuk a zöldpaprikát (télen lecsót vagy csöves paprikát). Ha a zsírjára lesült, a húsokat félrehúzzuk, a zsírra rászórjuk a lisztet, pár percig pirítjuk, azután felengedjük vízzel, mártás sűrűségűre főzzük, s tejföllel felhígítjuk. Galuskával, csőtésztával, tarhonyával tálaljuk. Kiadós étel, kevesebb hússal is készíthetjük, több mártással szaporíthatjuk.
Húsos rétes paprikás mártás
Hozzávalók:
• 30 dkg rétesliszt
• 1 mokkáskanál só
• 1 db tojás
• 1 evőkanál zsír
• 2 evőkanál 10%-os ételecet
A töltelékhez:
• 2 kiskanál szárnyaszsír
•2 közepes fej vöröshagyma
• 1 jó evőkanál fűszerpaprika
• 30 dkg csirkecombfilé
• 30 dkg csirkemellfilé
• Só, frissen őrölt bors
• 1 db zöldpaprika
• 1 db paradicsom
•1,5 kis pohár sűrű tejföl
• 1 evőkanál olvasztott szárnyaszsír a kenéshez
A mártáshoz:
• A csirkehús párolóleve
• 4 evőkanál liszt
• 0,5 kis pohár sűrű tejföl
• só, frissen őrölt bors
Elkészítés: A réteslisztet tálba szórjuk, majd hozzáadjuk a sót, tojást, olvasztott zsírt, az ételecetet, és annyi hideg vizet, hogy könnyen gyúrható, lágy, de nem folyékony tésztát kapjunk. Ezután konyharuhával lefedve addig pihentetjük, míg a tölteléket elkészítjük. A forró zsíron aranybarnára pirítjuk az aprított vöröshagymát, majd lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a fűszerpaprikával, elkeverjük, hozzáadjuk a nagyobb ' darabokra vágott csirkecomb- és csirkemellfilét, félig felöntjük vízzel, sóval és borssal ízesítjük. Ha félig puha a hús, rászórjuk a kicsi kockákra darabolt zöldpaprikát, paradicsomot, a levét, ha kell, kevés vízzel pótoljuk, és készre pároljuk. Ekkor a főtt húst kivesszük a párolóléből, ledaráljuk, majd hozzáadjuk a sűrű tejfölt, sóval, borssal ízesítjük, és összekeverjük. A visszamaradt párolólevet, ha túl sűrű, vízzel hígítjuk, felforraljuk, a lisztből, tejfölből kevés hideg vízzel simára kevert habarással besűrítjük, sóval, borssal utóízesítjük, és ha krémesebbre szeretnénk, finom szálú szűrőn átszűrjük. Végül a rétestésztát lisztezett terítőn vagy nagyobb konyharuhán vékonyan kihúzzuk, de a hagyományos édes rétesnél kicsit vastagabb legyen a tésztája. Olvasztott zsírral vékonyan megkenjük, majd rászedjük a tölteléket, eligazítjuk, felcsavarjuk a terítő vagy konyharuha segítségével, és zsírozott tepsibe fektetjük. Olvasztott zsírral vékonyan megkenjük, és 180 °C-os sütőben 25-30 perc alatt pirosra sütjük. Ha elkészült, enyhén srégen kétujjnyi vastag szeletekre vágva tálaljuk, és körbelocsoljuk a paprikás mártással. Forrón kínáljuk.