Tepsiben sült ételek
hirdetés
Nem is hinnéd milyen szuper ételeket lehet alkotni a tepsiben. Íme néhány remek recept:
hirdetés
Zöldségágyon sült gesztenyés pulykacomb
Hozzávalók:
• 1 nagy vagy 2 kisebb egész alsó pulykacomb (kb. 1,2-1,5 kg)
• 2 szál sárgarépa
• 2 szál fehérrépa
• 2 db zöldpaprika
• 20 dkg csiperke gomba
• 20 dkg sült, tisztított gesztenye
• só, frissen őrölt bors
• 1 kis csokor friss kakukkfű
• 8 dkg füstölt szalonna
• 2 gerezd fokhagyma
• 0,5 dl olaj
• 4 adag párolt rizs
Elkészítés: a pulykacombot megmossuk, leszárítjuk. A megtisztított sárgarépát, fehérrépát, a megmosott zöldpaprikát, gombát, az előkészített gesztenyét éles késsel kisebb darabokra vágjuk, és tepsibe szórjuk. Sóval, borssal, az aprított kakukkfűvel megszórjuk. A pulykacombot éles késsel több helyen megszúrjuk, a vékony csíkokra vágott szalonnával megtűzdeljük, majd sózzuk, borsozzuk, bekenjük a zúzott fokhagymával és a zöldségágyra fektetjük. Meglocsoljuk az olajjal, másfél deciliter vizet öntünk alá, majd alufóliával lefedve, 180 "C-os sütőben kb. 50 percet pároljuk, és a fólia nélkül, pirosra sütjük. Tálaláskor a párolt rizst a tál közepére halmozzuk, ráfektetjük a pulykacombot és a sült zöldségekkel körberakjuk. Forrón kínáljuk.
Tepsis sertéskaraj
Hozzávalók:
• 6 szelet sertéskaraj ' 1 kg burgonya
• 2 dl tejföl
• só
• bors
• 1 jó evőkanál zsír
• 2 evőkanál liszt
Elkészítés: a kissé kivert és sóval, borssal meghintett hússzeleteket lisztbe forgatjuk, és hirtelen kisütjük. A zsírból kiszedve félretesszük.
A visszamaradt húslét tepsibe öntjük, rásorakoztatjuk a karikákra vágott burgonyát. Sózzuk, megkenjük a tejföl felével, és rárakjuk a sült húsokat. Beborítjuk a maradék burgonyával, ezt is sózzuk, ráöntjük a maradék tejfölt és a sütőben pirosra sütjük. Bármilyen savanyúság vagy idénysaláta illik hozzá.
Kolbászhússal töltött dagadó fokhagymás kelbimbóval
A hozzávalók:
• 1 db egész dagadó (kb. 0,8-1 kg-os)
• 30 dkg darált sertéshús
• 1 kicsi fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• só, frissen őrölt bors
• őrölt köménymag
• 2 kiskanál fűszerpaprika
• 0,5 dl olaj
A körethez:
• 0,5 dl olívaolaj
• 2 gerezd fokhagyma
• 60 dkg mirelit kelbimbó
• só, frissen őrölt bors
Elkészítés: a megmosott, leszárított dagadót éles késsel felszúrjuk, vigyázva, hogy sehol ne szúrjuk ki, ne vágjuk át a húst. A töltelékhez a darált húst az aprított vöröshagymával, fokhagymával, sóval, borssal, őrölt köménymaggal, fűszerpaprikával jól összegyúrjuk, majd az elkészült kolbászhúst a felszúrt dagadóba töltjük, a töltőnyílást hústűvel összetűzzük, sózzuk, borsozzuk és olajozott tepsibe tesszük. Majd meglocsoljuk olajjal, 1,5 deciliter vizet öntünk alá, alufóliával lefedve 180 °C-os sütőben 40 percet pároljuk, és ezután a fólia nélkül pirosra sütjük.
A körethez a forró olívaolajon megfuttatott fokhagymára szórjuk a kiolvasztott kelbimbót, közepes tűzön megpároljuk, megpirítjuk és sóval, borssal ízesítjük. Tálaláskor a félujjnyi vastag szeletekre vágott töltött dagadót tálra tesszük és melléhalmozzuk a fokhagymás kelbimbót. Forrón kínáljuk. ízlés szerint meglocsolhatjuk a sült szaftjával.
Pálinkás csirkemell
Hozzávalók:
• 4 db kicsi csirkemell ' ízlés szerint só
• 3 dl tejszín
• 1 evőkanál ketchup
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 csokor petrezselyemzöld
• 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
• 10 dkg darált dió
• egy csipetnyi cukor
• a masszához egy csipet só
• 10 dkg füstölt sajt
• olaj a tepsi kikenéséhez
Elkészítés: a csirkemellet úgy csontozzuk ki, hogy 8 egyforma darabot kapjunk. Jól megsózzuk, és 10 percig állni hagyjuk. Közben 3 dl tejszínbe belekeverünk 1 evőkanál ketchupot, 1 gerezd megtisztított, összezúzott fokhagymát, egy csokor finomra vagdalt petrezselyemzöldet, 1 mokkáskanál őrölt feketeborsot, 10 dkg darált diót, 1 csipetnyi cukrot és 1 csipet sót. Egy tűzálló tálat vékonyan kiolajozunk (lehet olívaolaj is), majd a csirkemelldarabokat vastagon bekenjük a diós krémmel, és a tálba szorosan egymás mellé tesszük. A maradék krémet a tetejére kenjük, majd a tálat lefedve előmelegített, forró sütőbe toljuk. 30 percnyi sütés után a tál tetejét levesszük, rászórunk kb. 10 dkg reszelt, lehetőleg füstölt sajtot a húsra, majd újból lefedjük, és további 15 percig sütjük. Pirítani nem szabad! Sült hasábburgonyával vagy petrezselymes rizzsel és pikáns gyümölcsbefőttel kínáljuk ezt a remek ételt.