Készítsünk burgonyás ételeket
hirdetés
A burgonya az a zöldségféle, amelyet nagyon sok receptben fel lehet használni. Több formában is elkészítheted, és könnyen változtathatod ízletes fogássá. Az év minden időszakában megtalálható és bárki számára elérhető. Kiváló vitamin és ásványi anyag forrás. A gyerekek és felnőttek kedvence közé tartozik.
Az egyik legfinomabb zöldség a burgonya, ezt mindenki szereti. Különféle finom ételeket lehet készíteni belőle. Itt van pár recept, amit érdemes elkészíteni.
hirdetés
Darált hússal töltött burgonya
A következő hozzávalók szükségesek: 8 közepes db burgonya, 25 dkg darált sertéshús, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 ek petrezselyem, 1 kk fűszerpaprika, 1 ek mustár, 1 csipet kakukkfű, 2 db tojás, 1 gerezd fokhagyma, 1.5 dl tejföl, 15 dkg trappista sajt, 1 db babérlevél, 1 teáskanál köménymag, só, bors
Az elkészítése következő módon zajlik: A megmosott krumplikat a babérlevéllel és a köménnyel együtt sós vízben puhára főzöd. A burgonyát meghámozod, tetejüket levágod, a belsejüket kivágod A darált húst elkevered a felaprított hagymával, a paprikával, a kakukkfűvel, a mustárral, az átnyomott fokhagymával, 1 tojással, a petrezselyemmel és egy maroknyi reszelt sajttal. Sózod és borsozod. Majd a burgonyák belsejét megtöltöd a keverékkel, majd visszatesszük rájuk a levágott tetejüket. Kivajazott tepsiben, alufóliával lefedve előmelegített sütőben kb. 30 percig sütöd. A tejfölt elkevered a másik tojással, sózod. Fél óra sülés után leveszed a fóliát és ezt a szószt rákened a tetejükre, majd a maradék reszelt sajtot teszed rájuk. Így sülnek még további 20 percig, amíg a sajt rápirul a krumplikra.
Sült krumpli
Az alábbi hozzávalók szükségesek: 1 közepes db burgonya, 1 ek vaj, só, bors, fűszerpaprika, 3 dkg parmezán sajt
Elkészítése a következő módon történik: Megsikálod a burgonyát, villával megszurkálod. A makróban puhára főzöd. Olyan 4 perc körül készen van. Vágd félbe és vagdosd be a belsejét, mintha mangó lenne. Sózd és borsozd, hintsd meg paprikával. Szórj rá egy kis reszelt sajtot, végül tegyél még vajat a tetejére. Alufóliával bélelt sütőlemezre rakva grillező funkción pirítsd meg.
Fokhagymás röszti
A következő hozzávalókat kell beszerezni: 80 dkg burgonya, 2 db tojás, 3 púpozott ek graham-liszt, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, szerecsendió ízlés szerint, 0.5 dl napraforgó olaj
Az elkészítése a következő módon zajlik: A burgonyát nagy lyukú reszelőn lereszeled. A reszelt burgonyát, a tojást, a lisztet egy nagyobb tálban jól összekevered. Sóval, borssal, szerecsendióval és reszelt fokhagymával ízesíted. A hűtőbe téve, legalább 2 órát pihentetjük. A pihentetés után kicsit még állni hagyod szobahőmérsékleten. Majd ezt követően jól átkevered. Egy serpenyőben kevés olajat hevítesz. Ne legyen túl forró, mert akkor túl gyorsan sül a külseje, a közepe nyers marad. Egy kanállal kis halmokat adagolsz a serpenyőbe, ellapíthatod, de vigyázva, hogy ne érjenek össze. Mikor az alja szép pirosra sült, óvatosan megforgatod, és a másik oldalát is ropogósra sütöd. Papírtörlőre szedheted, hogy leitasd róla a felesleges olajt. Fokhagymás tejföllel tálaljuk. Fantasztikus étel.
Chips a sütőből
A következő hozzávalókat kell beszerezned: 4 nagyobb burgonya, 2 ek olívaolaj, fél ek citromlé, frissen őrölt színes bors, só
Az elkészítése: A sütőt melegítsd elő 200°C-ra. Majd a burgonyákat alaposan sikáld meg, uborkagyalun szeleteld. Egy tálba téve a burgonyaszeleteket, hozzáadod az olajt, citromlevet és a borsot, majd alaposan átforgatod, hogy minden szelet ízesítve legyen. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire fekteted a szeleteket úgy, hogy ne fedjék egymást, meghinted kevés sóval, és kb. 10 perc alatt ropogósra sütöd. Akkor jó, mikor hólyagosodik, és épphogy barnulni kezd. Frissen lehet fogyasztani, kedvenc mártogatósunkkal. Sokkal jobb bármelyik bolti chipsnél. Praktikus és gyors az elkészítése!