hirdetés

Partnereink

Te mennyire szereted a sajtot?

hirdetés

Te mennyire szereted a sajtot?

A sajtot az ókortól kezdve ismerjük, és szeretjük. Kedvelt, és egészséges tejtermék. Savanyított és felfőzött tejből, préseléssel vagy anélkül készül. Baktériumtenyészettel beoltják, gyakran fűszerezik, érlelik.

Az alvasztásnál a tejet oltóenzim segítségével sajtra és savóra bontják. A helyi hagyományoktól függően sok helyen nem tesznek bele oltóenzimet. Van, ahol a tejet sem készítik elő, hanem fejés után azonnal feldolgozzák. Sok sajt készítésénél kézzel merítik ki az alvadékot. Főleg a hagyományos formáknál jellemző ez, mint a Brie vagy kecskesajt. Máshol gépek végzik ezt a munkát.

hirdetés

Az alvadékot egy bottal vagy sajthárfával meg lehet keverni. A sajtkeménységet nagyban befolyásolja az alvadék szemcsemérete. Minél apróbb a töret, annál keményebb a sajt. Elősegítheti ezt az utólagos melegítés is, így az alvadékszemcsék még jobban összetöpörödnek. A folyamat végén a töretet kendővel kiemelik a savóból és formába teszik. A Gouda készítésekor az alvadék-savó keveréket előpréselik, majd felvágják sajt alakúra. A Cheddarnál viszont a töretet hagyják leülepedni és összeérni (savanyodni), így lepényszerű alakzatok képződnek, melyeket egymásra rétegezve eltesznek, így súlyuk miatt préselődnek össze. Közben sózzák, mint a legtöbb sajtot.

A só az egyik legfontosabb fűszer a sajtkészítésnél. Vannak sajtok, amelyeket sóval kevert faszénbe forgatnak. Míg más sajtokat az annattoval (az akiote nevű fa gyümölcséből kivont piros színű élelmiszeradalék) ízesítenek, színesítenek. Ezt használják Cheddar-sajtok, Leicester sajtok, és Brie sajtok készítésénél. A hegyi sajtokat szokás fűszerezni. A fűszerek nem csak az ízesítés miatt, de díszítésnek is jók.

A kész sajt fő összetevői között találjuk a kazeint, zsírokat, vizet, sót és ásványi anyagokat. A sajt fontos kalcium- és fehérjeforrás. A zsírszegény sajt több fehérjét tartalmaz, mint a zsírdús. Ha a sajtokat zöldségekkel kombináljuk, kioldódik belőlük az A-, D-, E-, és K-vitamin. Az A-vitamin javítja a látást, növeli a légúti fertőzésekkel szembeni ellenállást. Erősíti a csontokat, gyorsítja a növekedést. Egészségesen tartja a fogakat, fogínyt, a hajat és a bőrt. A D-vitamin és a K a csontokat erősíti. Az E-vitamin lassítja a zsír felszívódását, késlelteti az oxidáció miatti öregedést.

A tehenek, juhok, kecskék, bivalyok tejéből ezerszámra gyártanak különböző sajtokat, így legfeljebb csak néhány főbb típusról van értelme beszélni. Lágy sajtok, mint a Camembert (és a brie) penésszel borított, íze és állaga az érettségtől függ, frissen enyhe és rugalmas, éretten erősen aromás és szinte folyós, szendvicsekre, mártásokba, és rántva is kitűnő. A pálpusztai sós, érettségétől függően erős aromával, szendvicsekhez kiváló. A Feta-sajt kecske-, illetve juhtejből, vagy ezek keverékéből készült. Sós, savanykás ízű, kitűnő salátákhoz.

A kvargli mérsékelten zsíros, sós, az érettségétől függően markáns aromával, hidegkonyhai csemege, de új vendégeknek nem való. A trappista savanykás, enyhén sós, hideg és meleg ételekhez, kirántásra, sütésre is alkalmas. A vajsajt enyhén savanykás, hideg és meleg ételekhez egyaránt ajánlott. Az Óvári enyhén sós, félzsíros, savanykás, hideg ételekhez valamint tésztákba és kirántva egyaránt jó. A sajt reggelre, ebédre, vacsorára és ezek közötti étkezésre is kiváló. Fő-, és mellékétkezéseknél magában, vagy kiegészítőként is jó. Együnk sok sajtot, ha tehetjük, mert nagyon finom és egészséges.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.24.

Ma Emma napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés